Samson vindt gouddeal Iamgold 'slecht'
19 Jan 2011, 22:45
foto
Guillermo Samson


“De gouddeal is met Iamgold is een slechte. Weet je wat ze wegbrengen, wie ijkt die dingen, waar is je controle?” Deze uitspraken van Guillermo Samson hebben aangetoond dat het laatste nog niet is gezegd over de goudovereenkomst waaruit de overheid 5 procent aan inkomsten krijgt.

“Al die gasten die hebben onderhandeld over deze deal, hebben het land verkocht. Ze hebben genoegen genomen met chicken feed,” reageert hij heftig op vragen van participanten in de driedaagse conferentie over de mijnbouwindustrie. De A.V.V.S. ‘De Moederbond’ heeft deze bijeenkomst georganiseerd om de discussie over de stand, toekomst en ontwikkelingen van onze natuurlijke hulpbronnen op gang te brengen. Samson heeft op de laatste conferentiedag gesproken over de economische en fiscale aspecten met betrekking tot onze natuurlijke hulpbronnen. Met zijn uitspraken staat hij lijnrecht tegenover fiscalist Roy Rijger die gisteren (op de tweede conferentiedag) in zijn presentatie zei dat de gouddeal gezien wat gangbaar is in de wereld geen slechte is.

Terwijl Staatsolie Maatschappij Suriname ruim tweederde van haar inkomsten afdraagt aan de overheid, zijn de belastingpenningen uit de middengrote goudconcessies te verwaarlozen. “De belastingen die de grote concessionarissen betalen, zijn ook niet wat ze moeten zijn. Deze concessionarissen sluiten deals met de multi-nationationals en speculeren met hun concessies,” droeg parlementariër Ronny Asabina (BEP) zijn steentje bij aan de heftige discussie over de goudsector. Asabina komt zelf uit het district Brokopondo en is hoofd van de afdeling FIOD van de Dienst der Belastingen. Zijn collega-parlementariër Oesman Wangsabesari (KTPI) vulde aan “we praten terwijl het geld weggaat. We moeten de uitvoeringsinstituten opvoeren.” Evenals Asis Gajadien (VHP) beloofde hij de kanttekeningen die door de conferentiegangers zijn geplaatst, in het hoogste college van staat te zullen bespreken.

Op de vraag wie de grote kartelbazen in deze goudsector zijn, antwoordde Samson “de overheid omdat die het toelaat.” Hij is voorstander van her onderhandelen met Iamgold op basis van gewijzigde inzichten en de ontwikkelingen in deze sector. Hij haalde met het voorbeeld van president Evo Morales van Bolivia aan dat de multinationals hun biezen niet zullen pakken, omdat de belangen te groot zijn. “Mensen in de stad, de mensen met concessies hebben hun ziel verkocht, voor een bordje linzensoep,” zei de economist. Parlementariër Gajadien stelde dat hij zich ervan bewust is dat diverse concessiehouders grote invloeden in het staatsbestel hebben, zowel politiek en economisch. “Het wordt meer dan tijd om de eenheidsgedachte tot uiting te brengen en ordening te brengen in de goudsector.” (Aldus een persbericht van de organisatie)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May