VS: Ex-aanklager Bharara doet boekje open
12 Jun 2017, 15:14
foto
Preet Bharara


Een voormalige toonaangevende officier van justitie in New York heeft onthuld dat Donald Trump hem heeft ontslagen, nadat hij meerdere ongebruikelijke telefoontjes van de Amerikaanse president had ontvangen. Preet Bharara heeft ABC News verteld dat hij het gevoel had dat de telefoontjes van Trump de gebruikelijke grens die de uitvoerende macht en de onafhankelijke criminele onderzoekers scheidt, hadden overschreden.

Bharara zegt dat hij is ontslagen nadat hij weigerde een derde oproep te beantwoorden. Het Witte Huis heeft niet onmiddellijk gereageerd op de opmerkingen van Bharara.

Trump’s voorganger Barack Obama had Bharara aangesteld. Hij was werkzaam als de hoogste federale aanklager in Manhattan. Bharara vertelt dat het erop leek dat Trump probeerde "een soort relatie te cultiveren " nadat zij elkaar eind 2016 ontmoetten. Maar hij vond het “ongepast” nadat Trump als president was aangetreden.

"Het aantal keren dat president Obama mij in zeven en een half jaar heeft gebeld, was nul," zegt hij. "Het aantal keren dat ik verwacht gebeld te worden door de president van de Verenigde Staten zou nul moeten zijn gezien de jurisdictie die verschillende mensen hadden."

Het interview met Bharara komt dagen na de getuigenis van het voormalige hoofd van de FBI, James Comey, voor de Amerikaanse senaat. Trump heeft Comey in mei ontslagen. Volgens Comey had Trump hem om zekerheid van zijn loyaliteit gevraagd tijdens het diner van zijn inauguratie. De president heeft dit ontkend en heeft Comey - een vriend en voormalige collega van Bhahara - gebrandmerkt als "zeer laf" voor lekkende privégesprekken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May