Zesde arbeidswet aangenomen in DNA
07 Jun 2017, 00:46
foto
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid


Na twee openbare commissievergaderingen is de plenaire vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) dinsdag vlot verlopen. De Arbeidsbemiddelingswet 2017 is met algemene 35 stemmen goedgekeurd. Deze wet is de moderne versie van de Arbeidsbemiddelingswet van 1964. Met deze nieuwe wet wordt aan de wettelijke taak van de Staat om werkzoekenden en werkgevers bij elkaar te brengen en de werkgelegenheid te bevorderen, een andere dimensie gegeven.

De commissie van rapporteurs onder leiding van André Misiekaba (NDP) en minister Soewarto Moestadja van Arbeid hadden tijdens de commissievergaderingen en in overleg met elkaar diverse zaken reeds aangepast. De openbare vergadering kon vlot worden afgewerkt. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons benadrukte dat een goede voorbereiding heeft gemaakt dat efficiënt kon worden vergaderd. Tijdens de openbare commissievergadering is minister Moestadja uitvoerig aan het woord geweest.

Met deze wet wordt de wettelijke basis van arbeidsbemiddeling fundamenteel hervormd met de nadruk op meer gecontroleerde vrijheid voor arbeidsbemiddelende organisaties, gedragscodes voor bemiddelaars en werkgevers en rechten van werkzoekenden. Arbeidsbemiddeling beoogt vraag en aanbod van arbeidskrachten met elkaar in contact te brengen. Arbeidsbemiddeling heeft de bedoeling om werkloosheid die het gevolg is van onbekendheid met open plaatsen tot een minimum terug te brengen.

In de commissie van rapporteurs hadden verder zitting Krishna Mathoera (VHP), Stephen Tsang (NDP), Dinotha Vorswijk (ABOP), Silvana Afonsoewa (NDP), Ingrid Karta-Bink (PL) en Glenn Sapoen (NDP). Er is voor gekozen om zo helder mogelijk te formuleren, waardoor zaken niet op meerdere manieren uitgelegd kunnen worden. Met de goedkeuring van deze ontwerpwet, zijn zes arbeidswetten behandeld en goedgekeurd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May