Hoefdraad: Centrale Bank moet meer zijn dan alleen monetaire autoriteit
13 Jan 2011, 04:00
foto
De governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad bij de presentatie voor de VES.


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zou zich niet alleen moeten richten op het voeren van een juist macro-economisch beleid. De bank zou zich ook moeten concentreren op het promoten van economische ontwikkeling en transformatie van de economie. “Het is een must”, vindt governor Gillmore Hoefdraad. Hij presenteerde voor de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) enkele uitdagingen en de richting waarin hij denkt dat de moederbank van Suriname op zou moeten gaan. Om die transformatie tot stand te laten komen, is er volgens Hoefdraad input nodig in een aantal belangrijke sectoren van het land. Hij heeft voorgesteld dat de bank, de VES en andere instituten voor elk van die sectoren een aparte discussie organiseren.

Volgens Hoefdraad wordt in Suriname veel maar te lang gesproken over institutionele versterking van overheidsinstituten en belangrijke organen. “Suriname is een ontwikkelingsland en het is essentieel om interne instituten te versterken. Naast de wetten en instanties moet gezorgd worden voor de noodzakelijke checks and balances van regering”, zegt de governor. Volgens hem is er een directe samenhang tussen economische vooruitgang en politieke zekerheid. Er moet openheid zijn voor veranderingen en voldoende prioriteit voor hoger onderwijs. Zeker waar Suriname zich bevindt in een regio met landen die zelf sterke instituten hebben Hoefdraad zegt dat er echter geen keukenrecepten zijn voor het doorvoeren van deze hervormingen, “you have to do it your own way.

Het is goed te kijken naar voorbeelden. Veel Centraal en Oost‐Europese naties hebben na pijnlijke ervaringen van de jaren negentig hervormingen gestandaardiseerd met als belangrijkste focus een economie op evenwichtigere marktcondities en het lidmaatschap van de Europese Unie”, zegt Hoefdraad. In veel kringen in Suriname wordt vol lof en bewondering gesproken over China, Brazilië of Singapore. “We staan er echter niet bij stil dat al deze landen enorm veel offers hebben gebracht. Dat ze er keihard voor hebben gewerkt, een enorme discipline met zich mee hebben, en als een team hebben opgetrokken. In het opzetten van een nationale ontwikkelingsstrategie mag er geen oppositie en coalitie bestaan. Het is in ons aller belang”, aldus Hoefdraad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May