Interview: Gilaard wilde altijd al legerbevelhebber worden
13 Jan 2011, 00:01
foto
Hedwig Gilaard neemt op 4 februari het commando van het Nationaal Leger over van bevelhebber Ernst Mercuur. (foto:Sharon Crawford)


Hedwig Gilaard (53) die vanaf 4 februari de bevelhebber van het Nationaal Leger wordt, had altijd al ambities voor deze functie. Hij vindt het geweldig dat hij binnenkort leiding mag geven aan de gewapende macht.
Gilaard gaat in een exclusief interview met Starnieuws in op zijn droom, die binnenkort in vervulling gaat. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd in het buitenland. “Mijn opleiding in Frankrijk is te vergelijken met de Hogere Krijg School. Waarom zou men je er dan naartoe sturen als men geen plannen met je had?”

“Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat als men praat over de hoogste functies in het leger, wil ik tot de beste drie behoren, maar dit heb ik altijd voor mezelf gehouden.” Volgens Gilaard zijn er nog twee personen binnen het leger die bevelhebber kunnen worden. Hij vindt het tof dat de keus op hem is gevallen. Hij denkt dat hij dat te danken heeft aan zijn goede staat van dienst. “Ik ben niet het type dat bij mensen aan huis gaat om iets af te dwingen. “Gilaard is nu werkzaam op het ministerie van Defensie als Inspecteur Generaal der Krijgsmacht. Deze functie bekleedt hij vanaf 2006.

Carrière
Gilaard trad in 1977 op 18-jarige leeftijd in dienst van het leger, na de muloschool afgerond te hebben. Binnen het leger heeft hij enkele hoge militaire opleidingen mogen volgen. “Daar ben ik echt blij om, want de kansen die ik toen heb gehad zou je nu niet krijgen. Nu zou je de middelbare school doorlopen moeten hebben om bepaalde van de opleidingen die ik toen heb gevolgd, te mogen volgen.”
Zijn eerste buitenlandse beroepsopleiding was in 1978 in Nederland. Hierna volgden er nog meer. In 1990 volgde hij een opleiding in Brazilië. In 1996 ging Gilaard naar Frankrijk voor het volgen van Collège Interarmèes de Defènse. In 1998 volgde hij een Defense Planning and Resource Management Seminar op de National Defense University in Washington en tenslotte ging hij in 2000 naar China voor de cursus Militaire Strategy and Compaign Commanding.

Verrast
Openhartig vertelt Gilaard hoe hij benaderd werd om de functie van bevelhebber te bekleden. “Ik werd uitgenodigd om te gaan praten met afgevaardigden van de president. Ik ging er naartoe en we hadden een goed gesprek. Toen werd ik dus gevraagd om bevelhebber te worden. Ik was natuurlijk verrast. Er ging van alles door mijn hoofd. Zes jaren thuisgezeten, weer begonnen op Defensie, alleen op een kamer zonder secretaresse, zonder administrateur en toch gevraagd worden om de kar te trekken. Gewoon geweldig.” De aankomende bevelhebber heeft niet lang nagedacht of hij de functie zal aanvaarden. Ik denk nooit lang na, ik ben altijd ready en tja wie zou nee zeggen tegen zo’n functie.”

“Na mijn terugkeer uit China in 2000 werd ik voor zes jaren aan de kant gezet”, zegt Gilaard. Wat de reden daartoe was, weet hij tot nu toe niet. Hij was toen commandant van de Landmacht. Van minister Ronald Assen kreeg hij ooit een schrijven dat hij binnenkort geplaatst zou worden, en dat heeft zes jaren geduurd.” Nadat minister Ivan Fernald een jaar aanzat, werd Gilaard weer van stal gehaald. “Minister Fernald liet me roepen en ik kon weer aan de slag. Ik werd toen benoemd in de functie van Inspecteur Generaal der Krijgsmacht. Dat is ook een toffe functie hoor, daar niet van”.
Gedurende de periode dat Gilaard thuis zat deed hij de oppas voor zijn zoon. Hij lette op zijn kleinzoon die toen geboren werd. “Ik hield me ook bezig met kinderen, jeugdvoetbal bij Surinaams Nationaal Leger (SNL) en bij Robinhood.

In de eerste plaats militair
Als de nieuwe bevelhebber eenmaal in functie is, wil hij het gevoel om militair te zijn als eerst aanpakken. “Ik wil het militair gevoel terugbrengen en dat kan je alleen doen door te inspecteren en te controleren, totdat je erbij neervalt. Dat heb ik de laatste jaren gemist, en ik ga het zeker doen. Ook willen we weer gaan oefenen, we willen weer overal in Suriname komen en weer gekleed zijn, weer varen en weer vliegen, dat kon de laatste jaren helaas niet.”

Gilaard is voorstander van de herinvoering van de dienstplicht. Hij verklapt dat er een andere vorm gehanteerd zal worden. “De jongens komen in dienst, krijgen een militaire opleiding en daartussen in worden ze bij de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling geplaatst waar ze een vakopleiding kunnen volgen. Daarna laten we ze los op de arbeidsmarkt. Dus dan kennen ze een vak en zijn ze ook nog militair geweest. Wat onderwijzers en anderen niet kunnen met drop-outs dat kunnen wij, we leiden ze op.”

Gilaard is ook door de huidige bevelhebber Ernst Mercuur opgeleid als soldaat. Wat Mercuur niet heeft kunnen doen, wil hij verfijnen. “Ik hoop zo zeer dat ik de mogelijkheid heb om vliegtuigen en vaartuigen te hebben voor het leger, omdat we dan beter en mobieler zijn, en in alle uithoeken kunnen komen.
Gilaard is getrouwd. Is vader van een zoon en opa van een kleinzoon. Zijn tweede kleinkind is op komst.” Ik hoop van harte dat die op 4 februari geboren wordt want dat is echt mijn dag.”

(Sharon Crawford)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May