Milieu wordt vak op school
11 Jan 2011, 16:30
foto
Netzak voor lege petflessen.


Dit jaar nog worden milieuvraagstukken onderdeel van het curriculum van het basisonderwijs. Het ministerie van Onderwijs ontwikkelde het lesmateriaal samen met de milieuorganisatie Samarja.
Van de benodigde financiële middelen hiervoor is reeds 40 procent toegezegd. Samarja spreekt nu met diverse instanties en bedrijven om de resterende middelen vrij te krijgen.
“Dit is de grootste stap vooruit op milieugebied sinds Suriname onafhankelijk is geworden”, zegt Glenn Ramdjan van de stichting. Ter ondersteuning van het lesmateriaal komt er binnenkort een website (www.samarja.org) waar leerlingen terecht kunnen voor gedetailleerde informatie over het milieu.

“Voorlichting en faciliteiten versterken elkaar", zegt Anwar Alibux, voorzitter van de stichting. In samenwerking met het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme en het nationaal milieu-instituut NIMOS is er milieuvoorlichting gegeven in Moengo en Albina. De doelgroep bestond uit taxichauffeurs, warunghouders en winkeliers.
Samarja geeft voorlichting over onder meer afvalscheiding bij verschillende evenementen, zoals dag der inheemsen, het kinderboeken festival en meer. Ook het bedrijfsleven participeert in de Samarja milieuprojecten.
Bedrijven kunnen lege flessen doneren aan een school of sociale instelling van hun keus. Dit betekent dat de vergoeding van 25cent per kilo voor plastic flessen en blikjes ten goede komt aan bijvoorbeeld een school of een sport- of vrouwenvereniging. Ook voor flessen waar dingen als shampoo, olie of voedingsmiddelen in hebben gezeten, geldt dezelfde vergoeding. Foam bakjes (piepschuim), cups en ander polystyreen materialen worden nog niet afgenomen voor recycling.
Samarja adviseert bedrijven ook hoe met hun afvalstromen om te gaan.

Ramdjan zegt dat sinds het ontstaan van de Stichting veel duurzame projecten zijn uitgevoerd. De projecten lopen op eigen kracht. Het pilotproject waarmee Samarja begon in Lelydorp, Ramgoelam en Pontbuiten loopt nog steeds en is uitgegroeid. De bevolking doet steeds beter mee met het inzamelen van flessen. Er is in twee jaar tijd meer dan 100 ton aan plastic flessen opgehaald. Jaarlijks wordt in Suriname 3500 ton aan PET flessen gebruikt en weggegooid.

2011 gaat zich volgens Ramdjan en Alibux kenmerken door grote bewustwordingscampagnes en inzameling van plastic flessen, blikjes en wit papier. Samarja zal in 2011 uitbreiden met 50 duizend netzakken.


(Wilfred Leeuwin)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May