VES voorziet grote economische kansen voor Suriname
11 Jan 2011, 05:55
foto


Suriname heeft, gezien de internationale ontwikkelingen, grote kansen om in de komende jaren een economische sprong omhoog te maken. Echter zal in het beleid van de komende jaren speciale aandacht besteed moeten worden aan de vijf belangrijke sectoren: mijnbouw, toerisme & natuurbehoud, de groene & witte goudindustrie (agrarische sector en waterproductie), het ontwikkelen van de dienstensector en als laatste de kennissector. De economische toekomstige mogelijkheden werden maandagavond uitgesproken tijden de nieuwjaarsrede van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in hotel Torarica.

VES-voorzitter Clyde Cairo zegt dat indien Suriname de reeds beschikbare plannen tot een intensievere benutting van de in de natuurlijke hulpbronnen opgesloten potentie, daadwerkelijk weet uit te voeren, de productie en export aanzienlijk vergroot worden. “We dienen ons in te zetten voor een betere voorziening in de basisbehoeften van de bevolking en vergroting van de mate van haar zelfwerkzaamheid", aldus Cairo.

Volgens de VES is het belangrijk dat bij het maken van ontwikkelingsplannen de regering zich laat leiden door de verdien- en terugbetalingscapaciteit. Vertrouwen in eigen kunnen, een wijs beleid en vooral eigen inspanning zal Suriname, samen met internationale partners in staat stellen een acceptabel welvaarts- en welzijnsniveau tot stand te brengen. Gezonde monetaire maatregelen moeten dan ook samengaan met een gezond financieel huishouden en reële groei.

Over de goudindustrie, zegt Cairo dat de verwachte prijsverhogingen op de wereldmarkt en de productieverhogingen zullen zorgen voor additionele inkomsten voor Suriname. De toerismesector, die in de wereld wordt gezien als een exportproduct, is een mogelijkheid om deviezen te verdienen en werkgelegenheid te creëren. Suriname zou lering moeten trekken uit andere Caricomlanden, die ondanks een negatief saldo op hun goederenbalans een positieve lopende rekening hebben door toerisme. De agrarische sector moet als eerst voorzien in de voedselbehoefte van de bevolking. Daarnaast moet een concurrerende exportindustrie worden opgezet.

De dienstensector moet goed ontwikkeld worden met als grote uitdaging het aantrekken van diensten van buitenaf. Opzetten van kwalitatieve gezondheidscentra en zorginstellingen en een goede infrastructuur horen er gewoon bij. Volgens Cairo moet Suriname er alles aan doen om een gerespecteerd kenniseconomie te worden. “Investeringen in de menselijke hulpbron is ‘the key to succes”, zegt Cairo. Hoogwaardig en modern onderwijs en ICT-kennis moeten steeds een prioriteit krijgen in denken en handelen. “Een goed diaspora beleid is ook gewenst om alle Surinamers te betrekken in het kennis- en ontwikkelingsbeleid”, aldus VES-voorzitter Cairo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May