Ambassadeur Mungra roemt internationale visie Bouterse
10 Jan 2011, 18:00
foto
De vorige week beëdigde ambassadeur Subhas Mungra hoort vanavond wanneer hij zijn standplaats in Washington inneemt.


President Desi Bouterse heeft een goed inzicht in de internationale economische ontwikkelingen. Hij heeft met zijn nieuwe buitenlandse politiek een belangrijke stap gezet op weg naar de verdere ontwikkeling van Suriname. Onderdelen van dit beleid zijn de integratie binnen de regio, het betrekken van internationale financieringsinstituten bij de ontwikkeling van Suriname en het aangaan van hechtere banden met landen als Brazilië en China.

Tot deze conclusie komt de pas beëdigde ambassadeur Subhas Mungra die binnenkort naar Washington vertrekt. De nieuw ingeslagen weg moet volgens Mungra ook in historisch perspectief geplaatst worden: “Suriname staat, 65 jaar na het statuut met Nederland en 35 jaar na de onafhankelijkheid, op een kruispunt. Nu moeten we zelf in staat zijn om met opgeheven hoofd de wereld in te gaan”, zegt Mungra.

Mungra legt uit dat er voor Suriname internationaal weinig keuze is. Nederland is als grote donor, die voor 90 procent verantwoordelijk was voor alle overheidsinvesteringen, komen weg te vallen, terwijl de mondiale economische verhoudingen zijn veranderd. De traditionele economische wereldmachten, West-Europa en Noord-Amerika worstelen nog altijd om uit een mondiale economische recessie te komen. Terwijl dat gebeurt zijn landen als India, Brazilië en China bezig met een ongekende economische groei die over niet al te lange tijd niet meer in te halen is.
Ook de grote blokken zoals de Europese Unie hebben volgens Mungra op internationaal niveau ofwel hun leidende rol verloren of ze moeten die in veel opzichten delen met de machtsblokken in Azië. Tegelijkertijd moeten organisaties als Unasur en Mercosur, waar de opkomende mogendheid Brazilië deel van uitmaakt, goed in de gaten worden gehouden.

“Het nieuwe buitenlands beleid van de president, zoals gepresenteerd in de regeringsverklaring, sluit naadloos aan op de nieuwe mondiale machtsverhoudingen. Maar de president en ook minister Lackin van Buitenlandse Zaken hebben zelf een minstens zo juiste ideologische visie opgeworpen. Ze kiezen voor ontwikkeling op basis van eigen prestatie en eigen onderzoekingen. En wat mij aanspreekt is het feit dat de president zegt dat elke Surinamer wordt gezien als ‘human capital’ en niet de buitenlander. De president heeft vaker gezegd: 'wat we zullen zijn, is wat we er zelf van hebben gemaakt'. Ik denk daarom dat het onderwijs van Suriname een bijzondere prioriteit moet worden in het regeerbeleid”, zegt Mungra.

Mungra is vorige week vrijdag beëdigd tot buitengewone en gevolmachtigde ambassadeur van Suriname. Zijn standplaats wordt Washington. Hij is ook de vaste vertegenwoordiger van Suriname bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, het Internationale Monetair Fonds en de Wereldbank. Mungra wordt tevens de vaste vertegenwoordiger van Suriname bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May