Studie Adekus: Klimaat heeft invloed op rijstsector
24 Apr 2017, 04:24
foto
Het klimaat heeft invloed op de productie van rijst.


De veerkracht van de rijstsector tegen klimaatverandering moet worden verhoogd. Masteropleiding Sustainable Management of Natural Resources (SMNR) en het onderzoeksprogramma van de Anton de Kom Universiteit van Suriname hebben een studie verricht naar klimaatverandering en de rijstsector in het district Nickerie. Zonder aanpassingen zal de ontwikkeling en productie van rijst negatief beïnvloed worden door stijging van de temperatuur.

De onderzoeksresultaten van de studie Kwetsbaarheid en capaciteit van de agrarische sector als gevolg van klimaatverandering in het district Nickerie is afgelopen week gepresenteerd in de conferentiezaal van Hotel Concorde in Nickerie. Het project heeft 1,5 jaar geduurd en is onderdeel geweest van het Global Climate Change Alliance (GCCA) 10th EDF Intra-African Caribbean and Pacific financial framework in the Caribbean. Landbouw is een van de snelst groeiende sectoren in Suriname. Rijst van Nickerie wordt niet alleen geëxporteerd, maar is ook belangrijk voor elke bewoner in Suriname. Voedselzekerheid en voedselveiligheid zijn hierbij van groot belang. Het doel van het onderzoek was om een kwetsbaarheid en capaciteit assessment (VCA) van de landbouwsector m.n. de rijstsector, uit te voeren in Nickerie. Voor dit onderzoek is klimaat, landbouw en sociaaleconomische data verzameld in het district Nickerie, gemodelleerd en geanalyseerd.

Uit de VCA studie is gebleken dat zonder de vereiste aanpassingen de ontwikkeling en de productie van rijst negatief beïnvloed kan worden door ongunstige klimatologische omstandigheden, met name de toename van temperatuur. De meeste productie van rijst (3,5-4,5 ton/ha) in Nickerie gebeurt bij een gemiddelde temperatuur tussen de 26.5 en 28.2oC. Een gemodelleerde maximale temperatuur (33.9oC) kan ervoor zorgen dat tegen 2100, de rijstproductie in Nickerie kan afnemen met 5-10%. Bovendien worden meer uitgesproken negatieve effecten geprojecteerd, met het optreden van extreme gebeurtenissen zoals droogte, die wordt beschouwd als de belangrijkste klimatologische risicofactor door de meeste boeren in het district Nickerie. Op basis van de hoge gevoeligheid van de rijstsector in het bijzonder zoetwater, en als gevolg van de verscheidenheid van de sociaaleconomische en institutionele barrières, toont deze sector een relatief hoge mate van kwetsbaarheid voor klimaatverandering.

Om de veerkracht van de rijstsector tegen klimaatverandering te vergroten, moeten de volgende maatregelen worden genomen:
• de interinstitutionele coördinatie op het gebied van waterbeheer;
• ontwikkeling van systemen voor vroegtijdige waarschuwing, met name voor de droogte;
• vaststelling van nieuwe technologie, met name voor irrigatie;
• verhoging van het aantal hooggekwalificeerde medewerkers;
• de juiste en tijdige informatie over het klimaat, de marktomstandigheden en landbouwpraktijken; en
• diversificatie van de inkomsten genererende activiteiten.

Projectcoördinator Riad Nurmohamed heeft AdeKUS-SMNR state of the art kennis in huis op het gebied van klimaatanalyse en klimaat modellering en VCA studies om het project succesvol te kunnen uitvoeren. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Agriculture and Environmental Sciences gecoördineerd door de American Reserach Institute for Policy Development.

Dit onderzoek is ook ondersteund geworden door VLIR-AdeKUS-IUC, de International Foundation of Science, het ministerie van LVV, de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, OW-MCP Nickerie, overheidsinstituten, rijstboeren en producenten in het district Nickerie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May