Advocaten werpen niet ontvankelijkheidsverweer op
14 Apr 2017, 04:17
foto


De raadslieden Benito Pick en Cedric Mijnals hebben kantonrechter Robbert Praag gevraagd om hun cliënten Stephen W.en Selmon G. vrij te spreken. Pick vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk moet worden verklaard. De raadsman heeft op de rechtszitting aangevoerd dat er geen geweld is toegepast en dat de beroving ongeloofwaardig is. Beide verdachten worden verweten dat zij op 30 augustus 2013 tezamen en in vereniging met geweld hebben beroofd.

Bij deze beroving is een voertuig weggenomen van de bestuurder M. Bij een eerdere behandeling van deze zaak, is er twaalf maanden celstraf, waarvan zeven voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van drie jaar geëist tegen verdachte Stephen W. Voor medeverdachte Selmon G. is een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van drie jaar, geëist.

Aanvankelijk was de ondernemer ook opgenomen in de tenlastelegging. Daarna heeft de vervolgingsambtenaar gebruikgemaakt van de artikelen 270 en 290 van het Wetboek van Strafvordering om deze te wijzigen. De naam van de ondernemer is eruit gehaald, wat de raadslieden bevreemdt. Daarnaast is de ondernemer nimmer verhoord. De verdachten hebben verklaard dat zij het voertuig in opdracht van de ondernemer hadden weggenomen.

Pick merkte op dat het OM op deze manier het gelijkheidsbeginsel heeft geschonden door slechts deze twee verdachten te vervolgen. De ondernemer gaat vrijuit. De raadsman heeft enkele arresten overgelegd. Het voertuig behoorde aan de ondernemer toe en was niet van de bestuurder. Hij vroeg om het OM niet ontvankelijk te verklaren in deze zaak.

De bestuurder had verklaard dat hij door vier mannen was beroofd. Deze handelingen zijn op camerabeelden te zien. De raadslieden merkten op dat deze camerabeelden niet zijn toegevoegd aan het dossier. De verdachten zouden in opdracht van een ondernemer, die toen hun werkgever was, hebben gehandeld. De verdediging stelde dat er geen sprake is van geweld en dat de bestuurder vrijwillig de sleutel van het voertuig overhandigde. Daarnaast kreeg hij de ruimte om zijn bezittingen uit het voertuig te verwijderen. Vervolgens kreeg de man een slag op zijn hoofd en raakte hij bewusteloos. Volgens Pick was het niet nodig om geweld toe te passen, omdat de bestuurder had meegewerkt. De raadsman concludeerde dat er geen sprake is geweest van een beroving. Ook was er geen reden om over te gaan tot geweld.

Een autobestuurder werd in 2013 op de hoek van de Nieuw Zorg- en Hiraweg beroofd van zijn voertuig. Op camerabeelden waren de handelingen van de verdachten te zien. Ze waren ook herkenbaar. Selmon G. mishandelde en beroofde de autobestuurder. De politie heeft verzuimd om deze camerabeelden veilig te stellen. Uit het onderzoek van de politie bleek dat beide verdachten in opdracht van een autohandelaar hadden gehandeld. De verdachten hadden dit ook aangegeven. Stephen W. deed allerlei klusjes voor de ondernemer en in ruil daarvoor mocht hij het weggemaakte voertuig behouden. De auto werd te Leidingen achtergelaten en kort daarna werd Selmon G. opgehaald door Stephen W. Deze zaak zal in mei verder worden behandeld. Beide verdachten zijn voorlopig op vrije voeten.


Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May