Demonstranten botsen met veiligheidstroepen in Caracas
07 Apr 2017, 09:36
foto
De oproerpolitie heeft traangas en waterkanonnen gebruikt om de demonstranten uiteen te jagen. (Foto's: Reuters)


Tienduizenden demonstranten hebben voor de derde achtereenvolgende dag de Venezolaanse hoofdstad Caracas stilgelegd. Er wordt geprotesteerd tegen wat zij noemen een couppoging van de socialistische president Nicolas Maduro.

Bij de protesten donderdag waren er sporadisch botsingen. Op veel van de borden die de demonstranten dragen, staat ‘Nee tegen dictatuur’. De mensen trotseren de verstikkende tropische hitte om de belangrijkste snelweg die het rijke oostelijk deel van Caracas scheidt van het centrum te blokkeren.

Ze hebben met stenen gegooid naar de oproerpolitie die traangas en waterkanonnen heeft gebruikt om de menigte uiteen te drijven. Er was een enorme chaos op de acht banen tellende snelweg. Er zijn geen onmiddellijke meldingen gedaan van gewonden.
Venezuela heeft sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof de vorige week, elke dag protesten gehad. Het hof had vorige week alle bevoegdheden van het parlement naar zich toe getrokken. De oppositie heeft die handeling een ‘interne coup’ genoemd.

Ofschoon de beslissing die nationaal en internationaal zwaar is veroordeeld, snel werd teruggedraaid, voert de oppositie straatprotesten tegen Maduro. Bij een grote confrontatie dinsdag, zijn zo’ twintig mensen gewond geraakt en zijn achttien gearresteerd tijdens de rellen.

De demonstratie op donderdag, omgedoopt tot ‘verkeersopstopping tegen de coup’, was een poging om de regering te tonen dat de oppositie de druk niet zal verlagen totdat vervroegde nationale verkiezingen worden aangekondigd.

"Toen ik deze ochtend vertrok, vroegen mijn kleinkinderen: 'Oma, ben je niet bang?' Maar ik vertelde ze ‘je kunt je niet laten intimideren. Je moet je ontdoen van deze regering ", zegt Asusena Aquilera (57), een gepensioneerde financiële werkneemster. Ze voegt eraan toe dat ze worstelt om genoeg eten te vinden midden van de voedseltekorten.

Venezuela lijdt onder een driecijferige inflatie, heeft enorme tekorten van basisvoedingsmiddelen en medicijnen, en heeft één van 's werelds hoogste moordcijfer.

De regering van Maduro schuift de schuld van de economische crisis in de schoenen van een door de Amerikaanse gesteunde zakelijke elite. Volgens Maduro wordt zo geprobeerd om een staatsgreep te ontketenen teneinde de regering ten val te brengen. Zijn aanhangers waren donderdag ook in de straten, waardoor er verkeersopstoppingen waren en meer dan een dozijn metrostations gesloten waren.

Freddy Bernal, van de regerende socialistische partij, heeft oppositieleider Henrique Capriles bekritiseerd. "Capriles, je probeert het land te ontsteken", zegt Bernal. "Je zoekt naar doden. Kom dan niet als een mietje zeggen dat je een politieke gevangene ben. Kom niet huilen dat je wordt vervolgd."

Niet sinds de grote onrust in 2014 heeft de oppositie dergelijke aanhoudende demonstraties gehouden. En dat ondanks de vermoeidheid, angst voor geweld, en de noodzaak voor zoveel Venezolanen om een groot deel van hun tijd te besteden aan de zoektocht naar voedsel. hun tijd op zoek naar voedsel.

Hoewel Maduro tot nu toe de cruciale steun van het leger heeft behouden, zou dat kunnen veranderen, zegt politiek analist Luis Salamanca. "Op dit punt, kan Maduro niet zeggen dat hij verzekerd is van de steun van iemand, met inbegrip van de strijdkrachten," zegt hij tegen persbureau AFP.

Enkele maanden geleden waren er in Caracas twee van dezelfde anti-regeringsdemonstraties, maar de demonstranten hebben gesteld dat het donderdag misschien anders is. Gelet op de aanhoudende protesten in combinatie met toenemende internationale kritiek en de snel verslechterende tekorten.

"Deze keer zijn we niet van plan de druk te verlagen. Ik kan niet geloven dat de overheid met gekruiste armen zit te kijken naar dit land dat alleen maar uit elkaar valt," zegt onderhoudsmedewerker Freddy Munoz, terwijl hij een tamarinde slush drinkt om af te koelen. "Ik heb drie kleine kinderen thuis. We kunnen geen melk voor hen vinden."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May