Schoolvervoer en bussen op NVB-routes niet gegarandeerd
07 Apr 2017, 02:24
foto
Bussen tijdens een eerdere actie bij het gebouw van De Nationale Assemblee. (Archieffoto)


De bussen van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) blijven vandaag in de garages. Er is een achterstand in betaling van drie maanden. Tijdens een vergadering donderdagavond hebben de chauffeurs aangegeven geen geld te hebben om brandstof te tanken. Ook de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) heeft nog geen geld op de rekening gezien. Net als gisteren, zullen bushouders die niet kunnen tanken, geen schoolkinderen vervoeren. Hetzelfde geldt voor de boothouders.

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er wat stagnatie is gekomen in de uitbetaling van de OBS-leden. Het ministerie is van Finabank overgestapt naar de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). De administratieve zaken waren daardoor nog niet geheel verwerkt. Er was afstemming met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over de uitbetaling. Peneux hoopt dat in de loop van de dag de bus- en boothouders over hun geld kunnen beschikken.

Kenneth Themen, voorzitter van de bond bij NVB en OBS, zegt aan Starnieuws dat bij minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie is vergaderd over de achterstallige uitbetaling aan de bushouders. Donderdagavond laat heeft minister Miranda hem bericht dat intussen een deel van de achterstallige gelden van de NVB is overgemaakt naar de SPSB. Ook het geld voor de OBS-leden is overgemaakt. Themen zegt dat minister Miranda zich enorm ingezet heeft en hoopt dat de administratieve procedure zo snel mogelijk in orde wordt gemaakt, waardoor de mensen over hun geld kunnen beschikken.

"Wij voeren geen politieke actie. De bus- en boothouders hebben hun diensten verricht en hebben hun geld nodig. Zonder betaling kunnen de mensen geen brandstof kopen. Wij kunnen er niks aan doen dat deze actie samengevallen is met andere groepen die protesteren," zegt Themen. Hij hoopt dat ondernemers vandaag nog hun overgemaakt geld krijgen op hun rekening, waardoor het schoolvervoer gegarandeerd is. De NVB-bussen zijn heel belangrijk voor mensen, omdat een rit 85 cent kost, terwijl bij het openbaar vervoer SRD 1,50 moet worden neergeteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May