President kondigt harde acties aan tegen criminaliteit
05 Apr 2017, 14:04
foto
President Desi Bouterse tijdens een persconferentie vanmiddag in het Paleis. (Foto: René Gompers)


Tussen nu en 24 uur zullen er gepaste acties door politie en legereenheden worden uitgevoerd in Paramaribo, het Apoma-gebied (oost-Suriname) en het Lawa-gebied. President Desi Bouterse heeft zojuist een zeer ernstig beeld geschetst over de veiligheidssituatie in het land. Hij zegt dat tot vijf uur in de ochtend, zaken zijn doorgenomen met de veiligheidsdiensten en dat de procureur-generaal is geïnformeerd. “We hebben het geheel vrij goed in kaart, nu gaat het om de actie.”

Het staatshoofd doet een beroep op de bevolking om het hoofd koel te houden en de regering alle gelegenheid te geven om de met haar ten dienste staande middelen zaken tot beheersbare proporties terug te brengen. Voor de acties in het binnenland heeft de regering de medewerking van bevriende naties ingeroepen. In het Apoma-gebied zou de criminaliteit zo erg zijn dat vrouwen niet naar hun kostgrondjes durven te gaan.

Bouterse zegt dat het om jongeren gaat en dat er tien namen zijn geïdentificeerd. Op social media circuleren berichten over wraakacties nadat een rover begin deze week werd doodgeschoten. Het staatshoofd zegt dat ouders en familieleden bij het geheel zullen worden betrokken. “Niemand in een geciviliseerde samenleving kan dit goedpraten.”

Over de geplande acties van morgen, heeft hij gezegd dat het een democratisch recht is van iedere burger om te protesteren, “maar dan binnen wet en regelgeving.” Hij heeft gesteld dat zelfs criminelen zijn opgeroepen om mee te doen. “Politieke opponenten maken misbruik van deze actie onder het mom van democratisch recht en proberen hun munt hieruit te slaan.” Politie en leger zullen er streng op toezien dat tijdens de demonstratie morgen, het geheel binnen wet en regelgeving plaatsvindt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May