Ecuador: Socialistische Lenin Moreno wint verkiezing
05 Apr 2017, 07:42
foto
Lenin Moreno is nu de president-elect van Ecuador. (Foto: AFP)


Lenin Moreno is uitgeroepen tot de winnaar van de nauw omstreden presidentsverkiezingen van Ecuador. De kandidaat van de regerende partij Moreno heeft 51,16% van de stemmen gehaald, maakte de Kiesraad van het land bekend.

De conservatieve Guillermo Lasso, waarvan drie stembuspeilingen hadden voorspeld dat hij zou winnen op zondag, heeft 48,8% van de stemmen. Lasso heeft al gezegd dat het resultaat zal aanvechten. Hij heeft eerder opmerkingen gemaakt over verkiezingsfraude.

Maar met 99,65% van de stembiljetten geteld, heeft Pablo Pozo van de Nationale Kiesraad gesteld dat deze de "onomkeerbare officiële resultaten" zijn. "We feliciteren het Ecuadoraanse volk, dat legaal en legitiem zijn president heeft gekozen," zei hij. "Ecuador heeft vrijelijk in de stembus gesproken en het is onze morele plicht om zijn keus en zijn stem te respecteren."

Na de bekendmaking heeft Moreno getweet: "Veel dank aan alle Ecuadorianen, die op ons hebben gestemd en die dat niet deden, en de democratie wordt versterkt."

Correspondenten zeggen dat zijn overwinning tegen de trend in Latijns-Amerika is waar de mensen de rug toekeren aan links in het voordeel van de rechts. Moreno volgt zijn naaste bondgenoot Rafael Correa op na drie termijnen van wat Correa en zijn regering hebben gedoopt tot het "21e-eeuwse socialisme".

Zondag toen voor het eerst bleek dat Lasso de kans had om te verliezen, heeft hij mensen opgeroepen om "vreedzaam hun stemmen te verdedigen". Het resulteerde in honderden supporters van Lasso die zich verzamelden aan de voorkant van de kantoren van de Kiescommissie en die schreeuwden "Nee tegen fraude".

De Organisatie van Amerikaanse Staten, die er was als waarnemer tijdens de verkiezingen, heeft gezegd dat zij geen "geen verschillen" heeft gezien tussen stembureau resultaten en de officiële resultaten. Lasso heeft tot 12 april om in beroep te gaan tegen het officieel resultaat, zegt de Kiesraad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May