Surinaamse archieven na 100 jaar weer thuis
03 Apr 2017, 23:29
foto
V.l.n.r.: Voorzitter van de Nationale Archiefraad Maurits Hassankhan, ambassadeur Ernst Noorman, nationale archivaris Rita Tjien Fooh en Frans van Dijk, projectleider Teruggave Archieven Suriname.


Het Project Teruggave Archieven Suriname is met de aankomst van de laatste 550 meters van de 800 meters archieven die Suriname toebehoren, afgerond. De Surinaamse archieven die vanaf 1916 naar Nederland waren verscheept voor bewaring, zijn sinds vorige week weer thuis. De directeur van het Nationaal Archief Suriname (NAS) en nationale archivaris, Rita Tjien Fooh, spreekt van een historisch moment voor Suriname.

Tjien Fooh roept de samenleving op om daadwerkelijk gebruik te maken van de historische informatie. “Als wij continu zeggen dat het tijd is om de geschiedenis vanuit eigen perspectief te schrijven, dan is het nu de tijd”, geeft zij aan. De informatie is nu ook online te vinden. Door digitalisering van de archieven kunnen de originelen langer bewaard blijven en kunnen de bronnen wereldwijd vanuit de computer worden geraadpleegd, zonder bijkomende reis- en verblijfkosten naar de plek van bewaring.

Voorzitter van de Nationale Archiefraad, Maurits Hassankhan, ambassadeur Ernst Noorman van Nederland en Frans van Dijk, projectleider Teruggave Archieven Suriname, waren aanwezig op de door Tjien Fooh belegde persconferentie. Van Dijk heeft meegewerkt aan één van de uitgangspunten van een ethische code voor archivarissen. Dat houdt in dat archieven worden bewaard in het land waar ze zijn gevormd. Het Project Teruggave Archieven Suriname heeft zeven jaar geduurd.

Hassankhan is ook coördinator van de studierichting geschiedenis op de Faculteit Humanoria van de Anton de Kom Universiteit. Hij gaf aan dat er over de hele wereld nog enkele archieven zijn die voor Suriname relevant zijn, maar nog niet digitaal toegankelijk; reizen is daarvoor onvermijdelijk.

Het is de bedoeling om met andere landen te onderhandelen zodat deze archieven toegankelijker worden gemaakt. Suriname heeft een gedeeld verleden met India, Nederland, Indonesië en Afrika. Noorman laat weten dat Guyana momenteel archieven laat digitaliseren door Nederland. Die zullen daarna teruggegeven en online beschikbaar gesteld worden, meldt de voorlichting van Binnenlandse Zaken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May