Ecuador: Voorlopige kiesresultaten ontketenen onrust
03 Apr 2017, 11:52
foto
Lenin Moreno van de regerende Alianza Pais partij, viert de voorlopige resultaten van de stembusgang in Ecuador. (Foto: AFP)


Er is een rel ontstaan over de presidentsverkiezingen in Ecuador nadat de eerste resultaten wijzen op een overwinning voor de kandidaat van de zittende partij. Met meer dan 98% van de stemmen geteld, heeft Lenin Moreno van de Socialistische Partij 51,15% van de kiezers achter zich en zijn uitdager Guillermo Lasso 48,85%.

Lasso eist een hertelling. Hij beargumenteert dat er is gefraudeerd om zijn rivaal te laten winnen. Hij heeft ook zijn aanhangers opgeroepen de straten op te gaan en te protesteren.

Drie stembuspeilingen hadden eerder een overwinning voor Lasso, een conservatieve voormalige bankier. Op basis van die peilingen vierden Lasso en zijn aanhangers al hun succes. In de avond kwam Lasso zwaaiend met een Ecuadoraanse vlag op het podium in een hotel in zijn woonplaats Guayaquil en vertelde zijn aanhang dat "een nieuw Ecuador" was geboren. Hij tweette een foto van de vieringen met de woorden: "De democratie heeft gewonnen, vrijheid heeft gewonnen in Ecuador."

Maar een paar uur later, toen de Nationale Kiesraad van Ecuador de voorlopige resultaten aankondigde en Moreno een smalle voorsprong gaf op Lasso, was de hek van de dam. Lasso tweette: "wij zijn niet dom, noch is het Ecuadoraans volk dat "en riep hen op om "hun stemmen vreedzaam te verdedigen.” Honderden supporters van Lasso hadden zich verzameld aan de voorkant van de kantoren van de Kiescommissie kantoren. Ze schreeuwden: "Nee tegen fraude!".

Ondertussen zijn aanhangers van Moreno ook de straat opgegaan, maar om het succes te vieren. In de hoofdstad Quito waren de boze protesten en jubelende vieringen op enkele kilometers uit elkaar.

Uitgaande president Rafael Correa, die Moreno had gesteund, kwam op het podium en zong ‘Venceremos’ (We zullen winnen) noch voordat Moreno een overwinningstoespraak had gehouden. Als Moreno als winnaar wordt uitgeroepen, zal hij het linkse beleid van zijn voorganger naar verwachting voortzetten.

Toen Correa voor het eerst in 2007 werd verkozen, was hij één van een groep van linkse leiders die aan de macht was in Latijns-Amerika. Maar in de tien jaar hebben conservatieve politici de macht gegrepen in Argentinië, Brazilië en Peru. Een overwinning voor Lasso zou die trend voortzetten. Correa draagt na drie ambtstermijnen de macht over.

De verwachting is ook dat Moreno Wikileaks-oprichter, Julian Assange, laat wonen in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij meer dan vier jaar geleden zijn toevlucht nam. Lasso had gedreigd om Assange binnen 30 dagen uit te zetten als hij had gewonnen. Met de voorlopige resultaten waarin Moreno de leiding neemt, heeft Assange getweet dat het misschien tijd was voor Lasso om het land te verlaten.

Linkse leiders, onder wie Evo Morales van Bolivia en de Venezolaanse omstreden president, Nicolas Maduro, hebben Moreno gefeliciteerd. De Nationale Kiesraad heeft echter gezegd dat hij zou wachten tot alle stemmen waren geteld om zijn officiële resultaten te geven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May