Paraguay: Toppers ontslagen na protesten
02 Apr 2017, 13:26
foto
Een vrouw kijkt naar de ravage die is aangericht aan winkels en gebouwen.(Foto's: Reuters)


President Horacio Cartes heeft de minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de politie ontslagen. Zijn handeling volgt na de gewelddadige protesten op vrijdag tegen een wetsvoorstel dat een tweede ambtstermijn voor de president zou toestaan.

De demonstranten bestormden het Congres en hebben brand gestoken in het gebouw. De autoriteiten hebben vier politieagenten gearresteerd nadat een demonstrant, Rodrigo Quintana, werd gedood. De politieke leiders hebben zaterdag hun eerbied betoond aan de dode man.

Zijn lichaam lag opgebaard op het hoofdkwartier van de oppositionele liberale partij in de hoofdstad Asuncion. De politieke leiders hebben de dood van de 42-jarige man veroordeeld en hebben opgeroepen tot een onderzoek naar zijn dood.

Ongeveer 200 demonstranten werden opgepakt, maar velen zijn inmiddels vrijgelaten. De demonstranten waren de straat opgegaan nadat een besloten vergadering van 25 senatoren - een kleine meerderheid van het huis - een wetsvoorstel om de grondwet te wijzigen, had goedgekeurd.

Paraguay is van 1954 tot 1989 gecontroleerd door de militaire leider, generaal Alfredo Stroessner, die in een coup naar de macht greep. De huidige grondwet is na de dictatuur, in 1992 aangenomen. De grondwet beperkt het staatshoofd tot een enkele termijn van vijf jaar.

Demonstranten werden boos door het wetsontwerp dat het mogelijk zou maken om de beperking op te hebben en de weg zou vrijmaken voor president Cartes om voor een herverkiezing te gaan. Het wetsvoorstel moet ook worden goedgekeurd door het andere huis van het parlement - de Kamer van Afgevaardigden - waar de partij van president Cartes de meerderheid heeft.

Het ambtstermijn van president Cartes verloopt in 2018.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May