Colombia: Race om overlevenden te bereiken
02 Apr 2017, 09:47
foto
Reddingswerkers zijn in de nacht door blijven zoeken naar overlevenden. (Foto's: Reuters)


Colombiaanse veiligheidstroepen zijn op zoek naar honderden vermisten na zware modderstromen die aan minstens 254 mensen het leven hebben gekost. Ongeveer 1.100 soldaten en politieagenten zijn betrokken bij de reddingsoperatie.

Zware regen heeft de stad Mocoa in het zuidwesten van het land overspoeld met modder en rotsen. Hele wijken zijn begraven en waren de bewoners genoodzaakt hun huizen te ontvluchten. In een verklaring zegt het leger dat er minstens 400 gewonden zijn en dat er nog steeds 200 mensen worden vermist in de hoofdstad van de provincie Putumayo.

Vrijwilligers van het Colombiaanse Rode Kruis in het gebied zetten het dodental ook op meer dan 200. De hulporganisatie zegt dat zij familieleden helpt met elkaar in contact te komen. De operatie is in de nacht voortgezet.

Videobeelden van de stad toonden huilende bewoners over een lijst van vermiste kinderen waarop ook hun leeftijd is vermeld. De lijst is geplaatst op een gezinsconsultatiebureau. "We hebben een baby verloren, hij is vermist, en de rest is zoals je kunt zien," vertelde een inwoner aan verslaggevers. "Een kleine baby, we kunnen hem nergens vinden."

President Juan Manuel Santos heeft een noodtoestand in de regio uitgeroepen en is naar het gebied gevlogen om toe te zien op de reddingsactie. "We zullen al het mogelijke doen om te helpen," zei hij. "Het breekt mijn hart."

De Colombiaanse luchtmacht brengt apparatuur, water en medicijnen naar het gebied terwijl de zoekoperatie wordt voortgezet. Foto's geplaatst op social media door de luchtmacht laten een aantal patiënten zien die via de lucht wordt geëvacueerd. "Onze helden blijven in de tragedie zone, totdat de noodsituatie voorbij is," zei de verklaring van het leger.

De directeur van de Nationale Ramp Risk Management Unit Colombia vertelde het persbureau AFP dat een derde van de verwachte maandelijkse regen in de regio gedurende één nacht is gevallen. De ongewoon zware regenval heeft veroorzaakt dat de rivieren buiten hun oevers zijn getreden.

"Mijn schoonmoeder was ook vermist, maar we vonden haar twee kilometer verder levend. Ze heeft verwondingen aan het hoofd, maar ze was bij bewustzijn," vertelt inwoner Mario Usalo (42) die verder zoekt naar zijn schoonvader.

In de afgelopen maanden heeft de regio meerdere malen aardverschuivingen gehad. In november kwamen negen mensen om in de stad El Tambo, ongeveer 140 kilometer verwijderd van Mocoa. Ook die aardverschuiving volgde na zware regen. Minder dan een maand daarvoor had een andere aardverschuiving meerdere mensen in de buurt van Medellin, bijna 500 kilometer in het noorden, gedood.

En in buurland Peru, zijn sinds het begin van dit jaar meer dan 90 mensen omgekomen door ongewoon zware regenval, waardoor ook aardverschuivingen en overstromingen zijn veroorzaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May