Venezuela: Hof trekt omstreden besluit in
01 Apr 2017, 13:14
foto
Er is dagen geprotesteerd tegen het besluit van het Hooggerechtshof.(Foto: Reuters)


Het Hooggerechtshof van Venezuela heeft zijn omstreden besluit vandaag ingetrokken te midden van internationale veroordeling en protesten tegen de socialistische president Nicolas Maduro. Ongekende druk van andere Latijns-Amerikaanse landen en verschil van mening binnen de eigen gelederen, blijken de katalysator geweest te zijn voor het gerechtelijk terugdraaien.

"Deze controverse is voorbij", heeft Maduro net na middernacht gezegd na een speciaal bijeengeroepen vergadering van een commissie staatsveiligheid die dringend heeft geadviseerd het besluit te heroverwegen.

Het Hooggerechtshof heeft vanmorgen de twee controversiële uitspraken nietig verklaard, zegt de overheid. De hofpresident, Maikel Moreno, zou de natie later vandaag toespreken. Het Hooggerechtshof had het parlement van zijn bevoegdheden ontdaan en had besloten om die functies zelf uit te voeren.

De oppositie, die de Nationale Assemblee domineert, had het besluit uitgemaakt voor een coup. Anti-regeringsdemonstranten hebben dagelijks geprotesteerd tegen het besluit. Het Hooggerechtshof heeft de terugtrekking op zijn website aangekondigd.
Een dag eerder, had hoofdaanklager Luisa Ortega, een bondgenoot van president Nicolas Maduro, als eerste hoge functionaris, het besluit van de rechters bekritiseerd. In een live-uitzending op de staatstelevisie had ze haar “grote bezorgdheid” over de maatregel geuit. Ze zei dat het besluit tegen de Grondwet was.

Het hof heeft de linkse president gesteund in zijn voortdurende strijd met de wetgevers. Het heeft dinsdag parlementaire immuniteit van de leden van de assemblee opgeheven en woensdag heeft het zich de bevoegdheden van het parlement toegeëigend.

Er is brede internationale veroordeling geweest. De Organisatie van Amerikaanse Staten sprak over de "laatste klap aan de democratie" in Venezuela.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May