Congresgebouw Paraguay in brand gestoken
01 Apr 2017, 11:21
foto
Demonstranten hebben het parlementsgebouw in Paraguay in de fik gestoken.(Foto: Reuters)


Demonstranten in Paraguay hebben het parlementsgebouw in brand gestoken tijdens gewelddadige protesten tegen een wetsvoorstel dat het presidentiële zittingstermijn verlengt. Een activist is gedood nadat hij een klap op het hoofd kreeg. Volgens de oppositie is de man gedood door een rubberen kogel die de politie had afgevuurd.

Volgens de grondwet van 1992, die is ingevoerd na de dictatuur, kan een staatshoofd slechts een enkele termijn van vijf jaar aanzitten. Maar president Horacio Cartes probeert om de beperking op te heffen en zo de weg openen voor zijn herverkiezing.
Demonstranten zijn vrijdagavond gefotografeerd terwijl ze ramen van het congresgebouw in de hoofdstad Asuncion kapot sloegen, en het interieur in brand staken. De demonstranten hebben de kantoren van degenen die het wetsvoorstel hebben gesteund, "doorzocht", meldt persbureau AFP.

De politie heeft rubberen kogels en waterkanonnen gebruikt om de menigte uiteen te jagen. Een aantal mensen is gewond geraakt. Volgens AFP zijn ongeveer 30 gewond geraakt, onder wie drie wetgevers en een senator. Santi Carneri, een journalist in Asuncion, vertelt de BBC dat het Congresgebouw "meer dan één of twee uur" in brand stond. Er waren "veel gevechten tussen mensen en de politie in de straten", zegt hij, eraan toevoegend dat het het ergste geweld in zijn soort was sinds Paraguay in 1992 een democratie werd.

De 25-jarige oppositie activist Rodrigo Quintana is door een rubberen kogel die de politie had afgevuurd, gedood. Het is gebeurd toen ze de kantoren van de oppositionele liberale partij bestormden, vertelt partijleider Efrain Alegre aan persbureau Efe.

"De politie stormde binnen, gooide mensen met het gezicht naar beneden op de grond", zegt Alegre, die ook is gewond. "Ze kwamen agressief binnen, ze maakten de deuren kapot, het was wreedheid."

Herminio Ruiz, de arts die Quintana heeft behandeld, heeft Efe verteld dat het slachtoffer een klap op zijn hoofd had gekregen. Hij heeft niet aangegeven wat de schade had veroorzaakt. De politie heeft een onderzoek naar de omstandigheden rond de dood van Quintana ingesteld.

In een verklaring vrijgegeven op Twitter, heeft president Cartes tot kalmte opgeroepen. "Democratie wordt niet met geweld veroverd of verdedigd en je kunt er zeker van zijn dat deze regering haar uiterste zal best doen in het handhaven van de orde in de republiek."

De demonstranten zijn de straat opgegaan nadat een besloten vergadering van 25 senatoren - een kleine meerderheid van het huis - een wetsvoorstel om de grondwet te wijzigen, had goedgekeurd. Het wetsvoorstel moet ook worden goedgekeurd door het ander huis van het parlement - de Kamer van Afgevaardigden - waar de partij van president Cartes de meerderheid heeft.

De voorzitter van de kamer, Hugo Velázquez, heeft aan ABC Color verteld dat de vergadering, die gepland was voor vandaag, zaterdag, niet meer zou plaatsvinden en er ook geen besluit zou worden genomen op zaterdag. Tegenstanders zeggen dat het wetsvoorstel de democratische instellingen van het land zal verzwakken.

Senator Desiree Masi van de oppositie zegt: “Er is een coup uitgevoerd. We zullen ons verzetten en we nodigen de mensen uit om samen met ons er tegen aan te gaan." Paraguay is van 1954 tot 1989 beheerd door de militaire leider generaal Alfredo Stroessner, die in een coup naar de macht greep. De nieuwe grondwet in 1992 creëerde de moderne overheid, maar er is een lange periode van politieke instabiliteit en partij machtsstrijd geweest, evenals een mislukte poging tot staatsgreep.

Het ambtstermijn van president Cartes' loopt ten einde in 2018. Als het besluit wordt goedgekeurd, zou het ook mogelijk zijn dat de voormalige president Fernando Lupo een nieuw ambtstermijn kan proberen te halen. Lugo is in 2012 afgezet, nadat door zijn aanpak bij een landuitzetting zeventien mensen werden gedood. Zijn supporters zien hem graag voor een tweede termijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May