Zuid-Korea: Verdreven president Park in de bak
31 Mar 2017, 09:50
foto
Park Geun-hye is de eerste democratisch gekozen Zuid-Koreaanse leider die uit haar functie is gezet. (Foto's: Reuters)


De verdreven Zuid-Koreaanse leider Park Geun-hye is vandaag achter de tralies geplaatst in het Seoul detentiecentrum. De detentie volgt na haar arrestatie voor onder meer omkoping, in een corruptieschandaal waarin een deel van de handels-en politici elite van het land betrokken is.

De 65-jarige Park heeft een dramatische val van de macht gemaakt. Ze is de eerste democratische gekozen president van Zuid-Korea die uit de functie is gezet. Ze wordt beschuldigd van samenspanning met een vriend, Choi Soon-sil. De twee zouden bedrijven onder druk hebben gezet om geld te geven aan stichtingen die haar (Park’s) beleidsinitiatieven steunden. Zowel Park als Choi, die ook in hechtenis zit en wordt vervolgd, ontkent enig vergrijp.

De Seoul Central District Court heeft vanmorgen vroeg het verzoek tot arrestatie van Park van het Openbaar Ministerie goedgekeurd. Park was voor haar arrestatie ongeveer acht uur ondervraagd. Zij en haar advocaten hadden aangevoerd dat zij gearresteerd hoefde te worden, omdat er geen vlucht risico was en dat ze niet zou proberen te knoeien met bewijsmateriaal. Maar de rechtbank was het daar niet mee eens, en zei dat ze zou kunnen proberen om het bewijs te manipuleren.

Net voor zonsopgang in Zuid-Korea, is Park naar de gevangenis net buiten Seoul gereden in een zwarte sedan. Ze zag lijkbleek en was geflankeerd door twee vrouwelijke agenten op de achterbank. Haar haren hingen naar beneden, blijkbaar waren de haarspelden die haar haar in haar gebruikelijke klassieke chignon stijl hielden, verwijderd, meldt Reuters. Aanklagers hebben nu 20 dagen de tijd om hun zaak te bouwen, terwijl Park in hechtenis blijft.

Park ontzetting uit het ambt volgde na maanden van onrust over het corruptieschandaal dat ook de kop kostte van het hoofd van de Samsung Group, Zuid-Korea's grootste 'chaebol' (een familie beheerde conglomeraat). Hij zit ook achter de tralies en moet terechtstaan.

De politieke onrust komt op een moment van toenemende spanningen met Noord-Korea over zijn wapenprogramma en met China, dat is boos over het besluit van Zuid-Korea om een Amerikaans anti-raketschild te herbergen.

De afzetting van Park op 10 maart, die een parlementaire stemming in december bekrachtigde, heeft het land in een effectief politiek vacuüm gelaten met slechts een interim-president die op 9 mei verkiezingen moet organiseren.

Officieren van justitie hebben maandag gezegd dat Park is aangeklaagd voor het vragen van geld aan bedrijven en dat ze inbreuk heeft gepleegd op de vrijheid van corporate management in haar functie als president. Ze kan worden veroordeeld tot meer dan tien jaar gevangenisstraf voor het aannemen van chaebol bazen, onder wie Samsung Group Chief Jay Y. Lee, in ruil voor gunsten.

Lee ontkent de aantijgingen dat hij steekpenningen heeft gegeven in ruil voor gunsten voor Samsung. Hij zit in dezelfde gevangenis als Park en wordt afzonderlijk berecht. Na een aantal preliminaire zittingen, zal het proces van Lee op 7 april beginnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May