Geen ernstige gevolgen voor Surinamers in Frans-Guyana
31 Mar 2017, 02:35
foto
Vicepresident Ashwin Adhin donderdag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Het is tot nu toe niet gebleken dat Surinaamse staatsburgers ernstige gevolgen hebben ondervonden door de situatie in Frans-Guyana. "De situatie kan weliswaar van invloed zijn op de bedrijfsactiviteiten van Surinaamse ondernemers die zaken doen met en in Frans-Guyana, omdat het openbaar leven nog niet genormaliseerd is. Vooral de toeristenstroom is aanmerkelijk afgenomen. Met de paasdagen zal het effect van deze 'downfall', bij voortzetting van de situatie, de nodige neveneffecten hebben op de Surinaamse economie." Dit zei vicepresident (vp) Ashwin Adhin donderdag in De Nationale Assemblee.

De vp beantwoordde vragen die gesteld waren door Assembleeleden tijdens het 'vragenuurtje'. De vp gaf antwoord namens minister Yldiz Pollack-Beighle, die de president assisteerde bij de aanbieding van geloofsbrieven door niet-residerende ambassadeurs. Suriname heeft onmiddellijk na het begin van de protesten en stakingen in Frans-Guyana, overleg gevoerd met de ministeries van Defensie, Justitie en Politie, het Directoraat Nationale Veiligheid, alsmede met de Franse ambassade in Paramaribo. Hierbij was van belang de veiligheid van de Surinaamse staatsburgers en het consulair personeel in Frans-Guyana.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend heeft na consultaties een beroep gedaan op de Surinaamse onderdanen die in Frans-Guyana vertoeven of voornemens zijn naar dit land af te reizen om de nodige voorzichtigheid te betrachten bij het ondernemen van hun reis en indien zij zich op straat wensen te begeven.

Naar schatting hebben meer dan 12000 mensen in de binnenstad van Cayenne en ruim 6000 in St. Laurent geprotesteerd tegen het beleid naar Frans-Guyana toe. Volgens informatie hebben deze massale demonstraties zich voor het eerst in de geschiedenis van Frans-Guyana voorgedaan. De vp zei dat de actievoerders recentelijk alle Surinaamse, Braziliaanse, Haïtiaanse en Guyanese staatsburgers die in Frans-Guyana vertoeven, hebben opgeroepen om de acties te ondersteunen. Suriname is voorstander van het internationaal geaccepteerde principe van niet-inmenging in de interne aangelegenheden van bevriende naties, dus zal zich hierover niet uitspreken, noch actie ondernemen, zei de vp. Het consulaat-generaal van de Republiek Suriname is momenteel gesloten voor het publiek, totdat naar het inzicht van Buitenlandse Zaken, de consulaire post wederom kan worden opengesteld voor het publiek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May