'Dementie moet uit taboesfeer worden gehaald'
17 Mar 2017, 20:13
foto
Klinisch Geriater Luckham (3e van links) en haar team verbonden aan de stichting.


Alzheimer en andere vormen van dementie moeten uit de taboe-sfeer worden gehaald. Klinisch geriater Kristine Luckham, oprichter van Stichting voor Alzheimer en andere Dementie Suriname hield gisteravond een lezing. De stichting wordt de eerste die zich zal bezighouden met onderzoek naar dementie in Suriname. Alzheimer International heeft bij landen in de regio onderzoek gedaan en vermoedt dat 10% van de ouderen dementeren.

Luckham antwoordde op een vraag tijdens de lezing dat het niet onderzocht is hoeveel mensen aan dementie lijden en welke vormen van deze ziekte het meest voorkomt in Suriname. Daarom is de stichting opgericht. “We weten niet wat de risico factoren zijn specifiek voor Suriname. We weten niet welke vormen van dementie het meest voorkomen. We weten eigenlijk niet eens wat we moeten targetten. De stichting wil zich dus bezighouden met onderzoekingen." De stichting zal zich deels bezighouden met onderzoek en het schrijven van projecten. Het begeleiden en informeren van personen die de zorgdragen voor iemand met dementie maakt deel uitmaken van de activiteiten.

Tijdens de lezing werd informatie gegeven via verschillende sprekers, maar ook middels een korte film die de processen die in het brein plaatsvinden inzichtelijk maakten. De avond werd geopend door Mavis Leter, verpleegkundige en voorzitter van Stichting Wiesje, die zich vooral bezighoudt met zorg en opvang van personen met dementie. De Stichting voor Alhzeimer zal de focus richten op personen die thuis blijven en hun verzorgers. “We willen bijvoorbeeld een trainingscentrum. Heel vaak hoor je: mijn moeder wil niet baden. Nou er zijn tig methodes om dat op te vangen, maar ik kan dat niet tijdens de poli de mensen in twee minuten uitleggen, maar we kunnen wel, de mensen wijzen en het ze voordoen en hen leren hoe zij met situaties om kunnen gaan," voerde Luckham aan. Goede en geduldige zorg, maar ook van het aanbrengen van regelmaat is belangrijk bij mensen met dementie.

Stigma weghalen
De gevolgen van dementie zijn niet alleen voor de persoon die de ziekte heeft, maar uiteindelijk ook voor de samenleving. De arts beschreef wat er omgaat in het hoofd van de dementerende persoon. Eenzaamheid, verdriet, depressie, woede of frustratie zijn enkele gevoelens waar de dementerende mee te kampen heeft. “Als ik van mezelf zou merken dat ik niet meer kan bepalen wat ik aan kan doen en al weet ik het dat het een ziekte is, dat ik mezelf verlies en er is nothing I can do about it, dan kan ik wel depressief worden,” merkte de voorzitter van de stichting op.

Er zijn een heleboel mensen die niet worden verwezen naar de specialist, terwijl het wel zou moeten. Als de stigma weggehaald kan worden, zullen mensen beseffen dat hoe eerder onderzoek plaatsvindt, hoe beter de mensen geholpen en begeleid kunnen worden. "Mensen zeggen ook wel, waarom moet ik gaan, maar het gaat wel om de kwaliteit van leven. Suikerziekte en hoge bloeddruk kan je ook niet genezen, maar je laat het toch ook niet sky-high worden en je laat die mensen toch ook niet de hele dag eten, drinken en plassen omdat hun suiker te hoog is? Ik denk dat de kwaliteit van leven van zowel de patiënt als de familie heel veel verbeterd kan worden en ook al kan ik de patiënt niet beter maken en ook al kan ik de verantwoordelijkheid van de familie niet uit handen nemen, we kunnen wel de kwaliteit van hun leven verbeteren. Het moment waarop je de diagnose, de verklaring en uitleg kan geven, zie je al wat het met de familie doet. Dat kan de stichting wel,” benadrukte Luckham.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May