Hypertensie en diabetes ook in binnenland zorgwekkend
16 Mar 2017, 00:01
foto
Edith Tilon van Volksgezondheid aan het woord tijdens de persconferentie van president Desi Bouterse. Links Kenneth Slooten, coördinator Bureau Volkscontacten. (Foto: Raoul Lith)


In het binnenland blijkt dat, net als in Paramaribo, hypertensie en diabetes mellitus de belangrijkste niet overdraagbare ziekten te zijn. Dit is gebleken tijdens de oriëntatiemissie van de presidentiële delegatie in het Paramaccaans en Aucaans gebied. Het ministerie van Volksgezondheid maakte deel uit van de delegatie.

President Desi Bouterse hield woensdag een persconferentie waar ook andere delegatieleden aan het woord kwamen. Onderdirecteur Planning en Monitoring van Volksgezondheid, Edith Tilon, zei dat ongeveer 50 procent van de kinderen tussen 0 tot 5 jaar niet gevaccineerd is. Dit was een onaangename ontdekking, omdat de vaccins beschikbaar zijn. Het blijkt dat door gebrek aan gekoelde opslagruimte vaccins niet zijn gehaald. Volgens Tilon is er hierover geen communicatie geweest. Ook blijkt dat diverse kinderen in Frans-Guyana gevaccineerd zijn, maar de ouders niet alle documenten bij zich hebben. Met de Franse autoriteiten zal over deze kwestie contact worden gemaakt.

De sanitaire voorzieningen en vuilverwerking in het binnenland dienen eveneens dringend aangepakt te worden. Tilon deelde mee dat met steun van PAHO latrines gebouwd zullen worden. Voor het onderhoud zullen diverse families ingezet worden. Net zoals minister Patrick Pengel van Volksgezondheid eerder meedeelde, is er geen diarree uitbraak geregistreerd. Andere gezondheidssituaties zullen worden aangepakt.

Twee deskundigen van PAHO maakten deel uit van de delegatie. De regionale gezondheidsorganisatie heeft waterzuiveringstabletten geschonken voor schoon drinkwater in het binnenland. De dorpelingen hebben uitleg gekregen over hoe deze gebruikt moeten worden om gegarandeerd te zijn van schoon en veilig drinkwater.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May