Venezuela bindt strijd aan tegen bakkerijen
16 Mar 2017, 03:54
foto
Bakkerijen waar er wachtrijen zijn, zullen worden gestraft onder de nieuwe wetten in Venezuela.(Foto's: Getty Images)


De Venezolaanse regering zegt dat zij bakkerijen zal onteigenen die zich niet houden aan de nieuwe regelgeving van de overheid. De regering van president Nicolas Maduro heeft nieuwe regels gemaakt in een poging de broodtekorten aan te pakken.

In een groeiende ruzie tussen de overheid en de bakkers, worden de bakkerijen geconfronteerd met boetes als mensen in de rij moeten staan om hun brood te kopen. Ernstige tekorten aan basisgoederen betekenen dat Venezolanen vaak uren in de rij moeten staan om essentiële items te kopen. De regering zegt dat de tekorten worden veroorzaakt door een "economische oorlog".

Venezuela produceert geen tarwe en is aangewezen op de importen van de overheid. De geïmporteerde tarwe stuurt de regering naar fabrieken waar zij wordt gemalen en vervolgens wordt gedistribueerd. De regering beschuldigt de bakkers voor het tekort aan brood. Volgens haar gebruiken de bakkers het aan hun toegewezen meel voor gebak in plaats van er eenvoudige baguette-vormige broden van te maken. Gebak levert de bakkers meer winst op. Croissants en ander zoet gebak zijn duurder dan baguettes en Frans stijlbrood, waarvan de prijzen door de socialistische regering worden gecontroleerd.

Onder de nieuwe regelgeving worden bakkers gedwongen 90% van het meel dat ze krijgen, te gebruiken voor het bakken van gewone broden. De resterende 10% mogen ze gebruiken voor gebak en andere zoete producten.

President Maduro heeft zondag aangekondigd dat inspecteurs zullen worden gestuurd naar 709 bakkerijen in de hoofdstad Caracas, om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regels. Hij zei dat die "speculanten die het brood van de mensen verbergen, de kracht van de wet zullen voelen."

"Ze gaan betalen, ik zweer het. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de broodoorlog gaan betalen en ze kunnen beter niet klagen dat het gaat om een politieke vervolging", voegde hij eraan toe. Vicepresident Tareck El Aissami waarschuwt dat "bakkerijen die zich niet aan de regels houden, zullen worden ingenomen door de overheid".

Maar de bakkersfederatie, Fevipan, zegt dat zij niet meer brood kunnen produceren, tenzij haar leden meer meel krijgen. In een tweet zei hij dat 80% van de bakkerijen “geen voorraad” had, terwijl de overige bakkerijen slechts 10% van de maandelijkse leveringen hadden ontvangen. "Als er meel is, verkopen wij brood, maar ze sturen het alleen om de 15 of 20 dagen," vertelt een werknemer in een bakkerij in Caracas aan persbureau AFP. "We krijgen 20 zakken en normaal gesproken hebben we acht per dag nodig," zei hij.

Volgens Fevipan zijn de overheidsimporten van tarwe tot nu toe dit jaar ver beneden de hoeveelheid die nodig is om een adequate levering van meel te garanderen. De Venezolaanse regering, die bijna volledig afhankelijk is van olie-export voor haar buitenlandse inkomsten, heeft moeite om voldoende goederen te importeren om aan de vraag te voldoen na de wereldwijde daling van de olieprijzen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May