The Brothers uit Commewijne kampioen Makhan Chor
14 Mar 2017, 00:37
foto
The Brothers uit Commewijne heeft voor de derde keer 'de Makhan Chor competitie' gewonnen. (Beeld: René Gompers)


The Brothers uit Commewijne heeft maandag voor de derde keer op rij de Makhan Chor competitie gewonnen. Het is gelukt om negen tegenstanders weg te houden van ‘hun’ beker. De Sitara Malhoe wisseltrofee is met man, macht, methodiek en snelheid tot hun eigendom gemaakt. De Makhan Chor is voor de vijfde keer gehouden en vormt net zolang het hoogtepunt van de Phagwaviering in de Palmentuin.

De winnende groep bestaat uit ruim vijftig man, verreweg de grootste groep. Het was heel makkelijk om een menselijke toren te vormen. In 14 seconden was de groep bij de pot die zes meter boven de grond hing.

Makhan Chor (boterdief) vindt zijn oorsprong in de Hindoeleer. De God Krishna was in zijn jonge jaren verzot op roomboter (makhan). Het goedje werd op verschillende manieren bewaard, maar hij kwam er toch altijd bij, hoe ver en hoe hoog deze ook was weggezet.

Dinesh Malhoe van Ra-Ni Entertainment heeft het spel in 2013, na ruim vijftig jaren geherintroduceerd tijdens de viering van Phagwa in de Palmentuin. Zijn grootvader Sitari Malhoe heeft in het verleden de sport in Saramacca georganiseerd.

Het aantal deelnemers wordt elk jaar groter en steeds diverser. Opvallend dit jaar was de deelname van Chung Fa Foei Kon, Naks Kaseko Loco en het Nationaal Leger. Saramacca heeft met drie teams meegedaan. Groep Calcutta heeft de eer van het district gered door de tweede plaats te bemachtigen. De Palmboys van Leidingen eindigen op de derde plaats.

Malhoe is zeer tevreden met de ontwikkeling van het evenement. “Ik zal mij blijven inzetten om 'Makhan Chor' tot een nationale sport te verheffen,” geeft hij aan. “We zijn in 2013 met een demonstratie begonnen, nu hebben we al tien groepen met verschillende achtergronden. Het Korps Politie Suriname en Sana Budaya hebben afgezegd, omdat ze niet genoeg deelnemers hadden. Maar het groeit, iedereen wil dit spel spelen.” Henk Herrenberg, voorzitter van de commissie 40 jaar Srefidensi, heeft wederom toegezegd dat hij de president ertoe gaat bewegen om Makhan Chor tot een nationale sport te maken.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May