Meerdere luchtvaartbedrijven hebben interesse in Cuba
14 Mar 2017, 07:22
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle tijdens de vergadering in Cuba. Links ambassadeur Arnold Halfhide. (Foto: Buza)


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza) heeft in Cuba een onderhoud gehad met haar Cubaanse ambtgenoot, Bruno Rodriguez Parrilla. De bilaterale samenwerking tussen beide landen werd aangehaald. Er is gesproken over de verdere verdieping van de relatie met name op het gebied van luchtvaart. Meerdere Surinaamse luchtvaartbedrijven zijn geïnteresseerd in het instellen van een transport verbinding tussen Paramaribo en Havana. Dit is van belang voor het personenverkeer dat vooral de laatste tijd tussen deze twee landen, aanmerkelijk blijkt te zijn toegenomen.

De bewindsvrouw was in Cuba voor de 22e vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van de Associatie van Caribische Staten (ACS) en de Vijfde Caricom-Cuba ministeriële bijeenkomst. De regionale integratie en de ontwikkeling van strategische partnerschappen stond centraal. Tijdens haar eerste optreden in dit regionaal samenwerkingsverband, herbevestigde de minister belangrijke aandachtspunten alsmede de committering van Suriname aan Zuid–Zuid samenwerking. Tijdens deze vergadering is aangegeven de interesse om zitting te nemen in het sub comité belast met rampenbeheersing, dit tegen de achtergrond van de overstromingen in het binnenland. Dit voorstel werd door de vergadering overgenomen.

Door Suriname werd gewezen op de dringende noodzaak tot verbeterde lucht en scheepvaartverbindingen tussen de verschillende lidstaten van de organisatie. De potentie van 'multi destination tourism' met een accent op de ongerepte mogelijkheden die het tropische regenwoud hiertoe biedt, werd benadrukt. Tevens werden de opties ter verruiming van intra-regionale handel, aan de orde gesteld.

De ervaring van Cuba op het gebied van 'human capital development' via beleidsstrategieën die cultuur, sport, educatie en gezondheidszorg centraal stellen, werd door Suriname onder meer als voorbeeld aangehaald van 'best practices' bij de bestrijding van criminaliteit en het bevorderen van veiligheid. Pollack-Beighle onderstreepte het belang van verhoogde jongerenbetrokkenheid bij bewustwordingscampagnes en programma’s die zich richten op maatschappelijke ontwikkeling.

De minister heeft ook een onderhoud gehad met haar Venezolaanse ambtgenote, Delcy Rodriguez, waarbij onderwerpen van de bilaterale en regionale agenda werden besproken. Venezuela is momenteel belast met het voorzitterschap van de ACS Ministeriële Raad én de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May