Holifeest gestart met Cautálmuziek en as tilak
13 Mar 2017, 11:54
foto
Leden van de Hindi Sanskriti Chautal Samaaj Clevia luiden het Holifeest in, bij de veraste brandstapel van Shri Satyanarayan Mandir. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Bij de veraste brandstapels zijn vandaag hindoe gelovigen bijeengekomen om het startsein te geven van het Holifeest. Bij de Shri Satyanarayan Mandir Clevia ging pandit Rajinderpersad Ramsukul voor in het gebed. Hierna begon hij met de eerste woorden van een Cautál lied waarmee hij de start van het Holifeest aangekondigde.

De leden van de Hindi Sanskriti Chautal Samaaj Clevia liepen al zingend zeven rondes om de veraste brandstapel. Met een beetje as in de hand, plaatste de pandit een tilak, (stip) op het voorhoofd van Siew Ramsukul, de voorzitter van de gemeente. Zonder in hindoe religieuze details te gaan, legt de pandit uit dat de as van de verbrande Holika, symbool is voor het nieuwe leven, “een nieuw begin”. Hij verwijst kort naar de Bijbel ‘tot stof zult gij wederkeren’.

Holi is ook bekend als een seizoenfeest en kondigt de lente aan. “De donkere dode winter is achter de rug en wij gaan nu de mooie vruchtbare en kleurrijke lente in.” De winter kent ook veel bacteriën, en die hebben wij verbrand, gaat de geestelijke verder. In de landbouw wordt deze methode na de oogst veel toegepast - om de grond weer vruchtbaar te maken!

De Hindi Sanskriti Chautal Samaaj Clevia bestaat al langer dan 60 jaar. Het gaat om één van de oudste Cautál muziekgroepen in Suriname. Vroeger maakte zij op de ochtend van Holiká Dahan een ronde door de stad. De leden speelden hun vrolijke muziek op plaatsen als het Onderwijsministerie, Hotel Torarica, de Centrale Markt, Combe Markt en sommige scholen, vertelt de voorzitter. Op Holidag, ging men in de straten, huis-aan-huis muziek spelen.

“Deze traditie is er jammer genoeg niet meer. Nu gaan we alleen bij mensen thuis die ons hebben uitgenodigd”, zegt Siew Ramsukul. Hij is blij met alle nationale Holi activiteiten die landelijk worden gehouden. Het feest wordt steeds grootser en moderner gevierd. Maar het accent op het traditionele culturele verwatert een beetje. De hoofdspelers de Cautálgroepen en hun boodschap ontbreken steeds meer tijdens de Holi vieringen. Hij pleit daarom ook voorbehoud en verdere ontwikkeling van de Cautál muziek.

Bij de Hindi Sanskriti Chautal Samaaj Clevia, wordt deze muziekgenre van vader op zoon doorgegeven. De twaalf leden zijn allen deel van de familie Ramsukul. “De jongeren groeien ermee op en nemen zo over”, zegt de voorzitter. Het repertoire bestaat uit honderd liedjes. Afhankelijk van de dag (Holika Dahan, Holi ochtend en huisbezoeken) wordt een lied gezongen met een speciale betekenis. “We zingen eigenlijk een hele katha, vertelling waarin Holi wordt beschreven”, zegt de pandit.
In de middag maakt de Cautál groep een ronde bij mensen thuis. Ja, het is een offer, beaamt de voorzitter. “We laten onze familie viering om bij andere de vrolijke boodschap van het Holifeest te brengen. Als je je cultuur wil behouden moet je de traditie in stand proberen te houden.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May