'Nauwe samenwerking met DEA-Guyana bij drugsbestrijding'
11 Mar 2017, 06:32
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos (beeld: DNA)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zegt dat er intensief samengewerkt wordt met de Drugs Enforcement Administration (DEA) Guyana. Zij is op de hoogte van drugsvangsten, omdat er frequent contact is met DEA en andere organisaties. Zij is in opdracht van de president bezig met het treffen van voorbereidingen opdat DEA zich weer in Suriname vestigt. De bewindsvrouw zegt in gesprek met Starnieuws dat zij nog niet kan aangeven binnen welk termijn de vertegenwoordigers van de Amerikaanse justitiële dienst hier zullen zijn, maar de procedure is opgestart.

De minister zei deze week in De Nationale Assemblee dat de president ook met de Amerikaanse ambassadeur over deze kwestie heeft gesproken. Het weggaan van DEA in augustus 2013 heeft niks te maken met de arrestatie van Dino Bouterse. Er waren blokkades bij het Korps Politie Suriname. Wanneer DEA hier terugkeert, zal de dienst opereren via het hoofdkantoor van het ministerie van Justitie en Politie.

De laatste periode zijn tussen de 5000 tot 6000 kg drugs onderschept. De minister merkt op dat dit betekent dat driemaal zoveel van het verderfelijke spul het land is binnengekomen. De informatie wordt nog uitgewerkt. Zij benadrukt dat er tot op dit moment niet bekend is dat er drugslijnen lopen naar de regering, zoals gesuggereerd wordt. Zij zal nooit toestaan dat drugscriminelen niet vervolgd worden. De bewindsvrouw vroeg eenieder die informatie heeft deze door te spelen aan de justitiële autoriteiten.

Sinds vorig jaar is er afgesproken dat één keer per maand DEA Guyana lijfelijk in Suriname aanwezig is. Er wordt nauw samengewerkt en informatie uitgewisseld. Er zijn ook extra middelen vrijgemaakt door de president om zware criminaliteit aan te pakken. De diensten die met drugsbestrijding te maken hebben, zijn extra versterkt, benadrukte de minister.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May