Welzijn accepteert geen obstakels Caricom voor export
10 Mar 2017, 06:18
foto
Minister Ferdinand Welzijn, (derde van links) met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. (Foto: HI&T)


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme vindt het onacceptabel dat producten van Suriname tegenwerking ondervinden binnen de Caricom. Hij heeft zich laten informeren over de problemen die ondervonden worden bij de export van goederen naar Caricom. Hij had een onderhoud hierover met vertegenwoordigers van de Doksenclub, Food and Agriculture Industries, VARROSS en het Suriname Business Centre (SBC).

De exporteurs van doksenvlees, bananen en vleesproducten ondervinden veel tegenwerking bij de export van hun producten naar Guyana en Trinidad and Tobago. Hoewel wordt beweerd, dat de obstakels te maken hebben met wetgeving, administratieve procedures en etikettering, blijken deze in de praktijk te zijn opgeworpen om Surinaamse producten te weren. De exporteurs zijn ten einde raad en hebben de hulp van de minister ingeroepen, meldt het ministerie.

De minister vindt dat deze situatie niet geaccepteerd kan worden, terwijl Suriname lid is van de Caricom en volgens het Verdrag van Chaguaramas het niet is toegestaan 'non-tariff' barrières op te werpen. Er is sprake hiervan wanneer instanties en instituten in een land tegen de verdragsregels in, administratieve en juridische obstakels opwerpen en daardoor importproducten vanuit een lidland – in dit geval Suriname – op structurele wijze boycotten.

Welzijn sprak zijn afkeuring uit over de gang van zaken rond de export van producten naar Guyana. Hij is hierover in contact getreden met zijn collega van Buitenlandse zaken Yldiz Pollack-Beighle. Zij ondernam op haar beurt onmiddellijk actie en kreeg van haar Trinidadiaanse collega te horen dat dit vraagstuk de aandacht heeft en dat Suriname binnen een week zal worden gerapporteerd over de stand van zaken. Welzijn vindt dat er een structurele, duurzame oplossing moet komen voor de weerspannigheid die Caricom handelspartners vertonen. Er zal gewerkt worden aan een oplossing.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May