Driedaagse cursus voor ondersteuning waterbeheer
09 Mar 2017, 05:32
foto
Professor Marleen van Rijswick verzorgt de cursus water governance.


Ruim dertig cursisten buigen zich drie dagen lang over 'water governance'. Om de waterbronnen duurzaam te beheren zullen de beheersstructuren moeten worden versterkt. Water governance heeft te maken met de manier waarop de watersector wordt bestuurd en is geregeld. Coördinatie en interactie tussen de nationale en lokale instituten zijn belangrijk, zegt Manodj Hindori, voorzitter van Waterforum Suriname.

Alle betrokkenen in de sector dragen een deelverantwoordelijkheid in de technische, administratieve, juridische, financiële en sociaal-maatschappelijke elementen van duurzaam waterbeheer, benadrukt Hindori. De driedaagse cursus ‘water governance’ wordt gehouden in het gebouw van Institute of Graduate Studies and Research. De cursus wordt verzorgd door professor Marleen van Rijswick van het Utrecht Center for Water and Sustainability Law van de Universiteit van Utrecht. De cursus is een initiatief van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, het kabinet van de vicepresident en Stichting Waterforum Suriname. De cursisten zijn afkomstig van verschillende ministeries, het bedrijfsleven en andere instituten die betrokken zijn bij het waterbeheer van Suriname.


Op de eerste dag is gewerkt aan het identificeren van de relevante doelen van waterbeheer in Suriname en de redenen waarom deze nog niet zijn bereikt, zegt Hindori. Woensdag is in groepen gediscussieerd over watervraagstukken. Aan de orde zijn gekomen: watervervuiling, verouderde wetgeving, onvoldoende controle en handhaving, versnippering van verantwoordelijkheden en onvoldoende data management.

Op de laatste dag, vandaag, worden de resultaten gepresenteerd en worden de prioriteiten voor de roadmap naar integraal waterbeheer vastgesteld. Ook zal aangegeven worden waar de verbeterpunten zijn voor het waterbeheer. Op vrijdag 10 maart wordt een groot seminar gehouden voor een breed publiek, onder wie politici en beleidsmakers in de watersector. Op dit seminar zullen de resultaten van de cursus water governance worden gepresenteerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May