Waarom deelname aan sport belangrijk is voor meisjes
09 Mar 2017, 00:43
foto


Tot in de afgelopen decennia was het nog gangbaar dat een seksistische houding tegenover vrouwen en meisjes hen weerhield van deelname aan sport. Er was gebrek aan begrip dat zaken zoals sportfaciliteiten en -materialen, medische voorzieningen en voeding anders afgestemd dienden te zijn simpelweg vanwege het feit dat een vrouwenlichaam verschilt van een mannenlichaam. Daarnaast verschillen de groeiprocessen zodat ook niet één lijn kan worden getrokken voor leeftijden.

Toepassingen
Sport is van oudsher de methode waar mannen leren over teamwork, het stellen van doelen, het streven naar excellentie in prestatie-georiënteerd gedrag welke van cruciaal belang is voor succes op de werkplek. In een economische omgeving waar de kwaliteit van het leven van onze kinderen afhankelijk is van tweeverdieners, kunnen vrouwen van vandaag niet minder voorbereid zijn op de zeer competitieve werkplek dan mannen. Het is geen toeval dat 80% van de vrouwelijke leidinggevenden bij de Fortune-500 bedrijven aangeven langdurig aan sport te hebben gedaan in hun jeugd en 100% zegt nu nog bewust in beweging te zijn.
De sportwereld draagt veel parallellen met die van het bedrijfsleven. Hoewel er initiatieven zijn om het aantal vrouwen in raden van bestuur en in posities van leiderschap te vergroten alsook de verantwoordelijkheid te verhogen, zijn er vooralsnog weinig in de sport.

Het hebben van meer vrouwen in sportbesturen, net als bij elk college van bestuur, kan leiden tot minder fraude en corruptie. Dit is niet omdat vrouwen ethischer zijn. Het is omdat vrouwen meer diversiteit brengen en hoe groter de diversiteit (in termen van niet-alleen-mannen, maar de cultuur en achtergronden ook), hoe groter de mix van ideeën en meningen. Een panel dat divers is zal geen genoegen nemen met de status quo en zal niet bang zijn om vragen op tafel te leggen.

Uitdagingen
Een rapport van de ‘Women’s Sport Foundation’ (Her Life Depends On It) stelt dat factoren zoals sociale stigma, het ontbreken van toegankelijkheid, transportproblemen, het ontbreken van veiligheid en het gebrek aan positieve rolmodellen ertoe bijdragen dat meisjes eerder uit de sport stappen in hun tienerjaren dan jongens.

Het is belangrijk meisjes te stimuleren sport te beoefenen. Onderzoek wijst uit dat jonge vrouwen die sporten een hogere mate van teamwork, communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen hebben, een hogere staat van psychologisch welbevinden en meer kans op een positief lichaamsbeeld hebben. Hierdoor hebben zij lagere niveaus van depressie, minder kans op ongewenste zwangerschappen en minder kans op chronische ziekten zoals obesitas en hart- en vaatziekten. Zelfs vier uur lichaamsbeweging per week kan bij een jonge vrouw het risico van borstkanker verminderen tot 60%.

Media-aandacht
Onderzoek heeft aangetoond dat de media-aandacht over vrouwen in de sport nog steeds achterblijft bij mannen. Bekend zijn de verslagen van evenementen met mannelijke en vrouwelijke deelnemers waarbij de mannelijke winnaars prominent op driekwart sportpagina worden vermeld en de vrouwelijke winnaars genoegen moeten nemen met een regeltje onbekendheid.
Waar jongens opgroeien met een legio aan idolen en rolmodellen uit de nationale en internationale sportwereld en worden aangemoedigd om sport te beoefenen, worden meisjes zelden vrouwelijke rolmodellen voorgehouden die niet bang zijn voor de competitieve sportwereld, en die zelfverzekerde en sterke leiders zijn.

Game-changer
Het schijnen van licht op vrouwen in de sport kan een game-changer zijn voor de toekomst van onze samenleving. Het gaat niet alleen om een uiterlijke verandering maar daadwerkelijk richten op kwesties en uitdagingen die betrekking hebben op deelname van vrouwen in de sport.
Het veranderen van de cultuur en de houding is nooit gemakkelijk en eenvoudig. De noodzaak kan zelf worden ontkend. Echter, waar bij de status quo blijven kan worden gezien als de veiligere optie, zal op de lange termijn het blijken niet de beste keuze te zijn. Vooruitgang wordt niet geboekt door stilstaan of veilig te blijven spelen.

In Suriname, een land dat zonder twijfel houdt van sport, moeten we aan de slag om meer meisjes in de sport te krijgen en de media-aandacht te verhogen. We hebben rolmodellen nodig voor jonge vrouwen, zowel in sport als in vele andere industrieën, omdat de voordelen van sport zoveel verder gaan dan, simpelweg maar zeer belangrijk, fysieke en mentale gezondheid.

Astra Singh
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May