Pique benadrukt zuiverheid onderzoek in pleidooi
08 Mar 2017, 18:48
foto


Advocaat Valery Pique, die Anthony C. bijstaat in de Meribazaak, benadrukte in zijn pleidooi dat het onderzoek van de politie zuiver moet zijn. Belangrijke informatie mag niet gemanipuleerd worden. Zo had de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, volgens de advocaat in de media aangekondigd dat zij voorkennis had van beroving. De minister zou gezegd hebben dat justitie reeds maanden van te voren wist dat er een beroving op 9 november van het afgelopen jaar zou plaatsvinden.

Van Dijk-Silos verklaarde op de rechtszitting toen dat zij Meriba eerder niet heeft gekend en hem pas in de beklaagdenbank gezien heeft. Zij legde uit dat zij geen specifieke uitspraken gedaan heeft over deze beroving. Als justitieminister is zij niet bij operaties van de politie betrokken. Ook is zij niet betrokken bij de opsporing, vervolging en de rechtszittingen. Uit een CD die advocaat Raoul Lobo overhandigde aan de kantonrechter bleek volgens hem het tegendeel. De advocaat voerde aan dat nu blijkt dat de politie die informatie vooraf had, het feit voorkomen moest worden. De politie heeft niet vooraf ingegrepen en heeft allerlei scenario’s opgebouwd in het strafdossier. Pique voerde aan dat de verdediging van oordeel is dat daar nu aannemelijk is geworden dat de politie de ten laste gelegde feiten kon voorkomen op basis van hun wettelijke taak en dit niet heeft gedaan, het Openbaar Miniserie niet ontvankelijk verklaard dient te worden.

De advocaat voerde aan dat zijn cliënt een handbijl bij zich had. Hij had helemaal geen wapen bij zich. Anthony C. is consistent gebleven over deze verklaring. Deze verklaring wordt ook ondersteund door de medeverdachte Errol S. Zes schoten van de politie raakten de verdachte. Hij liep vier schotverwondingen op. Nadat het gevaar geweken was, heeft de politie nog eens twee keren op de verdachte geschoten. Dit heeft de verdachte verklaard. De handbijl was bedoeld om de benadeelde te intimideren. De politie trof ook geen wapen op de achterzitting, waar de verdachte zat, aan. Pique merkte op dat zijn cliënt op geen enkel moment geschoten heeft op de politie. Ook heeft de verdachte geen handgranaat gegooid op de politiemannen. De man heeft spijt betuigd en geeft toe een fout begaan te hebben. Ook heeft Anthony C. aangegeven dat hij onterecht de naam van Meriba heeft genoemd. DE advocaat vroeg de kantonrechter om zijn cliënt vrij te willen spreken.

Anthony C. had bij de politie, rechter-commissaris en tijdens het gerechtelijk vooronderzoek bekend. Hij had toen gedetailleerde verklaringen afgelegd. Op de rechtszitting kwam hij terug op zijn verklaringen. Deze verdachte was volgens de officier van justitie, Duncan Nanhoe, heel duidelijk in zijn verklaringen en legde uit hoe Meriba alles voorbereid en beraamd had. Hij had een celstraf van tien jaar tegen hem geëist. Deze zaak zal op 4 april verder5 behandeld worden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May