Pleidooi voor gendergelijkheid
08 Mar 2017, 03:47
foto


Verschillende politieke partijen en de vakbeweging staan vandaag stil bij het gender-evenwicht en gelijke maatschappelijke kansen. Wereldwijd wordt vandaag de internationale dag van de vrouw herdacht. Het thema voor dit jaar is Women in the Changing World of Work 50-50 by 2030 met als bij thema Sisterhood…Be Bold for Change. De Verenigde Naties heeft voor het eerst op 8 maart 1978 de Internationale Dag van de Vrouw uitgeroepen.

Zowel de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) als DA’91 pleit voor gender-evenwicht. De VHP zegt dat de focus hierbij moet liggen bij het opheffen van maatschappelijke ongelijkheden, waarmee “we ook de participatie van vrouwen in de politieke besluitvorming en het arbeidsproces bevorderen.” Voor de VHP is het thema Women in the Changing World of Work 50-50 by 2030 actueler dan ooit gezien de economische crisis waarin het land verkeert. In het thema ziet de partij een oproep tot actie voor het versnellen van gendergelijkheid.

Het kan volgens DA ’91 niet genoeg worden onderstreept dat falend economisch beleid en onbegrensde corruptie zoals Suriname dat nu ervaart, vrouwen en kinderen het hardst treft. Zij wijst erop dat Suriname in de afgelopen tien jaar 27 plaatsen achteruit is gegaan voor wat betreft economische participatie en geboden kansen aan vrouwen. Gaat Suriname op dezelfde voet door, dan zal het land volgens het Wereld Economisch Forum pas in 2186 kunnen spreken van gendergelijkheid. “Dit is onacceptabel!,” vindt DA’91. “Er moet meer pressie, commitment, moed en daadkracht worden getoond.”

De Nationale Partij Suriname (NPS) vindt dat vrouwen in hun streven naar een beter bestaan, goede keuzes hebben gemaakt waarbij zij het onderwijs als belangrijke hulpmiddel gebruiken. “Ongeacht hun achtergrond, tonen vrouwen daarnaast steeds meer durf, strijd en inzet om een bijdrage te leveren aan de opbouw en groei van zichzelf en van de Surinaamse gemeenschap.” De ontwikkelingsvisie van de NPS is dat zowel mannen en vrouwen gelijke kansen krijgen om met hun kennis en kunde een goede baan te kunnen vinden en navenant kunnen verdienden. Zij pleit voor gelijke toegang tot ontwikkelingsmogelijkheden.

De Hervormings-en Vernieuwingsbeweging (HVB) roept vrouwen op hun moeder- en partnerzaken niet te verzaken bij hun carrière-drift. “Ga door met het afdwingen van gendergelijkheid op haast elk gebied ook als het gaat om de beloning van de vrouw.” De partij zegt dat vrouwen door moeten gaan met "het afdwingen van gendergelijkheid op haast elk gebied ook als het om de beloning van de vrouw gaat."

Voor de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) benadrukt het thema de verbondenheid van vrouwen met elkaar, ongeacht hun ras, afkomst, geloof, leeftijd, seksuele voorkeur en status. Anno 2017 doen vrouwen 66% van alle werk in de wereld, 75% van alle armen op de wereld is vrouw, 66% van de vrouwen in de wereld is analfabeet en 75% van alle vluchtelingen is vrouw terwijl slechts 5% van alle regeringsleiders op de wereld vrouw is, somt de SPA op. “Met het thema worden vrouwen opgeroepen met kritisch denken, kennis en instrumenten die zij ter beschikking hebben politieke en maatschappelijke veranderen af te dwingen voor sociale gerechtigheid en de bevordering van de sociale mobiliteit en gelijke kansen van vrouwen.” De SPA zegt dat de vrouwen in Suriname in de afgelopen zes jaar een neerwaartse sociaaleconomische ontwikkeling hebben doorgemaakt. “De bestaanszekerheid van vele vrouwen is in een gevarenzone belandt, omdat zij niet meer over een leefbaar inkomen beschikken.” Volgens de SPA zijn vrouwen nu meer dan ooit de agents of change en zijn zij de aanzet om met gedurfde kracht en acties daadwerkelijk die veranderingen en nieuwe kansen te bewerkstelligen voor een betere samenleving.

De Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) uit op deze dag haar bezorgdheid dat tegenwoordig “te veelvuldig” tegen vrouwen wordt gebruikt. Zij stelt ook dat vrouwen in Suriname steeds meer uitkomen voor beter werk en beter inkomen. Volgens de PWO hebben de recente protestacties van onderwijsgevenden aangetoond dat de vrouwen zeker voor werk en inkomen de strijd niet uit de weg gaan. Ook deze organisatie wijst op de zware wissel die de sterke inflatie trekt op het budget van de talrijke huishoudens waar vrouwen aan het hoofd van het gezin staan. Vrouwen zien tijdens deze recessie afnemende werkgelegenheid en werkloosheid. “En dan is nog niet eens gedacht aan de talrijke vrouwen die studeren en de verwachting koesteren dat zij na hun studie een geschikte baan zullen vinden.”

De Federatie van organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) zegt dat niet slechts stilgestaan wordt bij het aspect van 'loon naar werk of meer loon' – hoewel dat zeer belangrijk is- maar wil zich meer richten op de jonge vrouw in Suriname die alle gelegenheid moet aangrijpen om zich te ontwikkelen tot een ‘dya dya vrouw'. Deze boodschap wordt gebracht tegen de achtergrond van het feit dat jonge vrouwen tijdens de mooiste periode van hun leven zich ervoor lenen om hun lichaam te vergooien voor handelingen waarvan ze zeker een stigma van kunnen overhouden of een etiket opgeplakt krijgen voor hun verdere leven.
Gelet op de huidige situatie in ons land is de verleiding groot dat jonge vrouwen uit voornamelijk armoedige gezinnen zich laten pakken door aardse weelde, zegt Fols-president Marcellino Nerkust.

"Ik sta stil bij jonge meisje die uiteindelijk moeten opgroeien tot volwassen vrouwen. Hoewel sommige huiselijke omstandigheden zeer erbarmelijk zijn, roep ik desondanks voornamelijk die jonge vrouwen op, juiste te streven naar het behoudt van hun waardigheid. Behoud van waardigheid en studiezin zullen ervoor moeten zorgen dat vrouwen een zodanig ontwikkelingsniveau kunnen bereiken, om voorgedragen te worden voor een topfunctie in hun eigen land," stelt Nerkust.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May