Vijf verdachten gehoord in inbraakzaak
07 Mar 2017, 22:34
foto


Savier H., Bryan D., Bilbal M., Avinish B., Avinash L. en John L. staan terecht, omdat zij ingebroken zouden hebben in een woning en daar goederen en geld hebben weggenomen. Op de rechtszitting van maandag zijn ze allen door rechter Ingrid Lachitjaran gehoord in deze zaak.

John L. en Avinash L. zijn broers van elkaar. John L. verklaarde dat zijn broer betaald moest worden door de benadeelde. Hij was niet de enige. De verdachten Bilbal M. en Avinish B. moesten ook geld krijgen. De benadeelde hield hen op de lange baan en weigerde het geld te betalen. Op die bewuste dag waren ze naar de benadeelde gegaan om hem te mishandelen, maar ze troffen hem niet thuis aan. Volgens John L. zat hij samen met Savier H. die de taxirit gereden had in het voertuig. Hij zou niet in de woning zijn geweest. Hij ontving US$ 400 voor zijn aandeel. Het geld heeft hij verbrast.

Officier van justitie, Nirmala Maikoe, vroeg de verdachte of hij dat geld voor het wachten in het voertuig had ontvangen. Ze hield hem zijn afgelegde verklaringen bij de politie voor. De verdachte gaf aan dat de politie hem onder druk gezet had en dat hij daarom andere verklaringen had afgelegd. Ook had de politie andere zaken opgetekend en hij moest onder dwang zijn handtekening plaatsen. De verdachte bleef erbij geen inbraak gepleegd te hebben en legde steeds verschillende verklaringen af.

Avinash L. verklaarde dat zijn broertje in de auto zat. Hij bekende het feit gepleegd te hebben en beweerde dat ze daar waren om de man te mishandelen. Ter plekke beraamden ze een plan om via de vliering de woning binnen te dringen. Ze maakten sieraden, SRD 400, US$ 4400 en 400 euro buit. Daarnaast hadden ze vier flessen whisky, mobiele telefoon en een lasmachine buitgemaakt. Hij ontving US$ 900. Hij betaalde daarmee zijn achterstallige huur en openstaande rekeningen.

Avinish B. beweerde dat hij wraak wilde nemen op zijn oom, de benadeelde dus. Toen hij om zijn geld vroeg, zei de benadeelde dat hij zijn vrouw moest brengen om te pimpen. Dan zou hij elke keer een SRD 50 krijgen. Hij moest in totaal SRD 8000 van zijn oom ontvangen. Hij kreeg US$ 400 uit de buit. Hij ging samen met Avinash L. en John L. de woning binnen. Bilbal M. was op straat en Bryan D. stond op uitkijk.

Bilbal M. verklaarde ook dat zijn oom hem beledigd had door te stellen dat hij zijn vrouw moest brengen voor hem. Hij geeft toe het feit gepleegd te hebben en hij stond op de uitkijkpost. Hij ontving hiervoor US$ 600. Hij betaalde SRD 500 aan een taxi die hij voor de hele dag gehuurd had. De buit is thuis bij Avinash L. verdeeld. Bryan D. moest hen doorgeven wanneer de andere broer van de benadeelde zou vertrekken naar Pad van Wanica, alwaar de inbraak plaatsvond. Hij moest in Commewijne op de uitkijk staan.

Savier H. legde veel tegenstrijdige verklaringen af. Hij beweerde SRD 100 voor de taxirit gehad te hebben, terwijl hij bij de rechter-commissaris en bij de politie verklaard had US$ 200 ontvangen te hebben. Toen zijn advocaat Georgette Leter hem uitlegde dat hij liever de waarheid kan spreken, begon hij het verhaal opnieuw te vertellen. Hij zei dat hij een taxirit gereden had en niets afwist van de inbraak. Hij verklaarde US$ 200 gekregen te hebben. In zijn auto zaten er nog vier personen die hij afgezet had bij de benadeelde. Daarna ging hij weg en na een half uur werd hij gebeld. Hij haalde hen weer op. Hij bleef erbij dat hij niets van de inbraak afwist. Leter vroeg hem tot twee keren toe of waarom hij zich niet heeft afgevraagd waarom hij zoveel geld voor de rit heeft gehad. Daarnaast is hij monteur en geen taxichauffeur.

Als laatste werd Bryan D. gehoord. Hij ontkende alles. Hij zei dat hij niet op de uitkijk heeft gestaan, ondanks hij ze beloofd had. Getuigen hebben hem wel gezien. Hij beweerde dat hij toen even naar de winkel was geweest. Hij heeft wel SRD 500 als snoepgeld gekregen. Van de anderen heeft hij over de inbraak gehoord. De verdachten worden door de raadslieden Irvin Kanhai, Georgette Leter en Robby Dens bijgestaan. Op 20 maart zal deze zaak verder behandeld worden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May