Politiebond wil via kortgedingrechter sporttest stoppen
07 Mar 2017, 00:01
foto


Het bestuur van de Surinaamse Politie Bond (SPB) heeft een kort geding aangespannen tegen minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (Juspol) en korpschef Agnes Daniel. De bond eist dat de sporttest en het in bezit zijn van een rijbewijs als benoembaarheids- of bevorderingsvereiste, moeten worden afgeschaft. Voor vandaag zijn er sporttesten gepland, vandaar het kort geding van de SPB.

De algemene ledenvergadering van de SPB heeft de vorige week in een motie de sporttest voor benoemingen en bevorderingen bestempeld als een onrechtmatig criterium. Aan het bestuur is gevraagd hiertegen stappen te ondernemen. De sporttest van vandaag mag niet worden afgenomen, vindt de ledenvergadering.

Hoofdbestuurslid en woordvoerder van de bond, Revelino Eijk, zegt aan Ala-D Media dat sinds het aantreden van het bestuur, onder leiding van Raoul Hellings in augustus vorig jaar, deze kwestie diverse malen besproken is met de korpsleiding en de minister van Juspol. Op 2 februari vond het laatste gesprek plaats tussen de SPB, de korpsleiding en de minister. Er is steeds gewezen op de onrechtvaardigheid en de onrechtmatigheid van de sporttest en het rijbewijs, als eis.

Het kort geding is maandag in behandeling genomen. De gemachtigden van de gedaagden vroegen aan de rechter naar meer tijd om het verzoekschrift van de SPB door te nemen. De rechter kon zich daarin terugvinden omdat er een aantal wetten en reglementen is opgesomd in het verzoekschrift.

De SPB eist verder stopzetting van de geplande sporttest van vandaag totdat deze bij wet is geregeld. Aan de rechter is gevraagd om de minister en korpschef te gelasten in twee maanden nadat het vonnis is uitgesproken, alle leden van de bond die achter zijn gehouden in hun rechtspositie door deze maatregelen, te herstellen.
Op 9 maart moeten de gedaagden antwoorden. De rechter heeft partijen voorgehouden dat de sporttest normaal kan worden afgenomen, maar dat het nog geen invloed mag hebben op bevorderingen zolang er geen uitspraak is gedaan.

Reactie minister
Minister Van Dijk-Silos om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat zij de bond niet meer begrijpt. Deze kwestie is diverse malen besproken en uitgewerkt. Alle problemen die er waren zijn besproken met de leiding van het korps, het bestuur van de bond en de minister. Er is een sportdeskundige erbij gehaald. Uiteindelijk is er een overeenkomst getekend. De minister merkt op dat de besluitenlijst door de bond niet overgelegd was bij de rechter. Dit getekende stuk is op tafel gelegd, waarop de rechter besloten heeft dat de test gewoon afgenomen wordt. In twee weken wordt de zaak afgepleit, waarna de rechter een uitspraak zal doen.

De bewindsvrouw merkt op dat de SPB de sporttest onrechtmatig noemt. De korpschef kan volgens haar wel aangeven welke zaken vallen onder beroepsvaardigheid. Dit kort geding verbaasd de minister en de korpsleiding. "Overeengekomen is dat deze testen gewoon afgenomen zouden worden. Ik begrijp de houding van de bond niet," zegt Van Dijk-Silos. "Ik betreur het heel erg dat je zaken overeenkomt met een bond en dat het gewoon aan een kant geschoven wordt. Het is signalerend en ook een tendens in het hele land. Het is betreurenswaardig dat men zich niet meer gebonden voelt aan afspraken. Wij zijn behoorlijk aan het afglijden. Dit is ook onderdeel van de rechtsstaat dat je overeenkomsten die je tot wet strekken gewoon aan een kant schuift als het je niet zint," stelt de minister.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May