Raadslieden pleiten in berovingszaak
07 Mar 2017, 13:02
foto


De raadslieden Hedley Derby, Oscar Koulen en Megaidi Pinas hebben gepleit voor de verdachten Reumel D., Edmon P. en Winston R. Hen wordt verweten dat zij tezamen en in vereniging op 19 maart 2016 diefstal middels geweld hebben gepleegd.

Officier van justitie, Nirmala Maikoe, had tegen Remeul D. geëist acht jaar onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Tegen Edmon P. en Winston R. werd elk twaalf maanden waarvan zeven voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar geëist. Raadsman Derby die Edmon P. bijstaat, voerde aan dat de verdachte het feit heeft bekend. Ook heeft hij meegewerkt aan het onderzoek en hij heeft spijt betuigd. Daarnaast is het weggenomen goed, een motor, terecht bij de benadeelde. Hierdoor is de schade beperkt gebleven.

Koulen pleitte voor vrijspraak van zijn cliënt Winston R. De advocaat voerde aan dat de man pas in beeld kwam, nadat de diefstal was gepleegd. Het feit had zich al voltrokken. De man heeft een rit gereden van Albina naar Paramaribo en heeft de motor vervoerd. Verder heeft hij een koper gezocht voor de motor. Hij wist niet dat het om gestolen goederen ging. Koulen merkte op dat er geen sprake is van diefstal. Hij benadrukte dat de officier ‘heling’ ten laste had moeten leggen, maar dat ze dat verzuimd heeft te doen. Nu kan ze geen beroep meer op doen en vroeg hij daarom zijn cliënt vrij te spreken. Het Openbaar Ministerie bleef erbij dat het om diefstal gaat en gaf aan een andere zienswijze te hebben.

Ook advocaat Pinas vindt dat de schade beperkt is gebleven. Ze voerde aan dat haar cliënt Reumel D. meerdere berovingen ten laste is gelegd, maar dat hij een heeft bekend. Ze vroeg om hem vrij te spreken voor de andere feiten, omdat er geen overtuigend bewijs is. Ze vindt dat haar cliënt het voordeel van de twijfel moet krijgen. Maikoe voerde aan dat op één na alle benadeelden gehoord zijn. Ook is deze verdachte herkend aan zijn kapot oog. Verder had de verdachte bij de politie een gedetailleerde verklaring afgelegd over de berovingen.

De eerste benadeelde verklaarde dat hij op weg naar Albina was. Reumel D. en zijn makker volgden hem een poos. Toen hij overstapte in de boot, werd hij onder schot gehouden en aangevallen. De verdachten namen alles van hem weg, 600 euro en zelfs zijn kleren. Ze lieten de man in hulpeloze toestand achter op de rivier met een pagaai. De getuige zegt dat hij Reumel D. heeft herkend, omdat hij niet helemaal gemaskerd was. De andere man die samen met hem was, was wel volledig gemaskerd.

De tweede benadeelde verklaarde dat hij op zijn boot was en besloot zich even op te frissen. Ineens zag hij de verdachte en daarna kwam nog iemand die gemaskerd was. Ze vielen hem aan en pakten zijn gouden sieraden met een gewicht van 80 gram en SRD 10.000 van hem af. De houwer werd uit zijn boot gehaald en ze dreigden hem daarmee in stukken te hakken. De benadeelde werd ook onder schot gehouden. Hij herkende de verdachte, vooral aan zijn rode oog.

De derde benadeelde verklaarde dat hij de vaarroute Albina naar St. Laurent onderhoudt. Hij zei dat de verdachte hem volgde en vroeg om een rit voor hem te varen. Onderweg bood hij hulp aan een andere kapitein die pech had. Toen de benadeelde zijn geld vroeg, haalde Reumel D. een vuistvuurwapen tevoorschijn en loste een schot. De benadeelde moest alles afstaan. Na een tijdje zag hij de verdachte te Albina en schakelde de politie in. Ook deze benadeelde herkende de verdachte aan zijn rode oog. Bovendien was Reumel D. niet gemaskerd.

De medeverdachten Edmon P. en Winston R. hebben diefstal en hun aandeel in het feit, bekend. Reumel D. had bij de politie de feiten bekend, maar kwam later terug op zijn verklaringen. Edmon P. heeft ook aanwijzingen gedaan. Winston R. heeft gezorgd voor het vervoeren en het verkopen van de buitenboordmotor. De vuurwapens waarmee de berovingen zijn gepleegd, heeft de politie niet gevonden. Reumel D. heeft binnen een maand vijf diefstallen gepleegd. Hij is voor het eerst in aanraking met de politie gekomen. Op 15 mei zal kantonrechter Ingrid Lachitjaran vonnis vellen in deze zaak.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May