DOE over Colakreek en Wit Santi
07 Mar 2017, 15:54
foto


De DOE fractie heeft bij herhaling in De Nationale Assemblée, maar ook via brieven gericht aan, en gesprekken met beleidsmakers, het belang aangegeven van het asfalteren van de weg naar het recreatieoord Colakreek. Daarbij werd benadrukt hoe belangrijk deze plek voor zowel Surinamers als toeristen is. Het goede nieuws heeft ons bereikt dat de asfaltering van genoemde toegangsweg vorige week is afgerond.

Het leek Kajana Graman te worden, maar we zijn positief gestemd nu dit eindelijk een feit is. Tegelijk past hier een oproep aan beleidsmakers om bij het plannen integraal te denken. De weg van Zanderij naar Matta werd in eerder stadium geasfalteerd, terwijl de toegangsweg naar Colakreek, die in deplorabele toestand verkeerde, werd overgeslagen. Juist Colakreek die bijdraagt aan werkgelegenheid en onze economie, vanwege de belastinginkomsten voor de Staat! Het is op zijn plaats in het kader van de economische ontwikkeling hiermee rekening te houden.

De METS, die het beheer voert over Colakreek heeft door de jaren heen steeds geïnvesteerd in het recreatieoord. Hiedoor was er een toename van overnachtingen, meer organisaties die er trainingen verzorgden, bedrijven die vakantie-activiteiten ontplooiden en gezinnen en individuele daggasten die gezellig werden geaccommodeerd. In het kader van het stimuleren van het toerisme zien we uit naar verdere ontwikkeling tot bijvoorbeeld een Natuurpark.

Wit Santi
Naast dit heuglijk feit kwam de nieuw gebouwde school op Wit Santi, gelegen in hetzelfde district, negatief in beeld vanwege de vernielingen die aan de gebouwen zijn aangericht. Ook hierover zijn door onze fractie bij herhaling vragen aan beleidsmakers gesteld. Het ging daarbij primair om het openen van de school. Het gebouw staat er al een tijd, maar is helaas nog niet operationeel. Verklaringen die gegeven werden, gaven de indruk dat de aannemers nog niet zouden zijn uitbetaald en dat de regering niet over de middelen beschikte om de werkzaamheden af te ronden. In een uitgegeven persbericht staat dat shutters zijn ingeslagen, elektra installatie-apparatuur en andere attributen voor de stroomvoorzienning zijn weggedragen.

Het bevreemdt de DOE fractie dat er geen bewaking aanwezig was bij het pand. Dat er donoren bereid zijn de schade te herstellen is zonder meer positief, maar hier is een kritische noot op zijn plaats. Wij kunnen niet blijven dweilen met de kraan open. De weinige staatsmiddelen die ingezet worden voor het onderwijs, gaan op deze wijze verloren. Kinderen in Para, die al lang zitten te wachten om onderwijs in het nieuwe gebouw te volgen, moeten dit ontberen. Er zijn klassen ondergebracht in het Jan Starke Opleidingscentrum op Zanderij I, terwijl er nieuw afgebouwde lokalen op Wit Santi staan.

De inzet van dc Jurel is positief, maar belangrijker is de school te openen en te voorzien van goede bewaking, zodat de ontwikkeling van onze kinderen niet onnodig oponthoud ondervindt. “Het is volgens Jurel triest om aan te zien hoe de gebouwen op het terrein al maanden staan en niet operationeel zijn. De nieuwbouwschool is ingericht voor technisch onderwijs en is volledig uitgerust met alle benodigde voorzieningen”, volgens het persbericht van het Burger Informatie Centrum Para. Daarom een dringend beroep op alle betrokken beleidsmakers, om pro-actief en integraal dit probleem aan te pakken. Onze kinderen hebben daar recht op.

Carl Breeveld
DOE Fractie DNA
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May