Frankrijk: Juppe zal geplaagde Fillon niet vervangen
06 Mar 2017, 11:30
foto
François Fillon zal zijn plaats niet kwijtraken aan Alain Juppe. (Foto's: AFP)


Alain Juppe, de belangrijkste kandidaat om de plaats van de geplaagde Franse presidentskandidaat François Fillon in te nemen, zegt dat hij niet zal gaan voor de hoogste functie in het land, ondanks de druk om dat te doen. Fillon staat onder vuur en heeft de beschuldigingen ontkend dat hij familieleden geld van de belastingbetaler heeft betaald voor fictieve banen.

Hij heeft de steun binnen de centrumrechtse partij verloren. Ook zijn voorsprong in de opiniepeilingen voor de eerste ronde op 23 april, is fors gedaald. Juppe, die wordt gezien als zijn meest waarschijnlijke vervanger, heeft de “koppigheid” van zijn rivaal bekritiseerd, maar heeft gezegd dat hij niet gaat voor het presidentschap. Opiniepeilingen hebben aangetoond dat als Juppe verder zou zijn gegaan, hij de tweede ronde van de verkiezingen zou halen. Van Fillon wordt niet verwacht dat hij door de eerste ronde komt. Ex-president Nicolas Sarkozy, die in dezelfde Republikeinse voorverkiezingen als de twee mannen heeft verloren, heeft opgeroepen tot een spoedvergadering.

Binnen de centrumrechtse partij wordt al meer dan een maand aangemodderd. De kans dat ze op zoek gaan naar een andere kandidaat wordt steeds kleiner, terwijl Fillon verder aan populariteit inboet. De 63-jarige Fillon heeft de beschuldigingen bestreden dat hij zijn vrouw Penelope een aantal jaren heeft betaald voor werk dat ze niet heeft verricht als zijn parlementair medewerker. Maar Penelope Fillon, die steeds heeft benadrukt dat ze werkte voor haar man, heeft het Franse tijdschrift Journal du Dimanche zaterdag verteld dat "alles legaal was". Er wordt ook beweerd dat twee van Fillon’s kinderen, Marie en Charles, voor juridisch werk door het kantoor van hun vader zijn betaald, hoewel zij nog niet waren gekwalificeerd als advocaten.

Op een massa betoging zondag in Parijs, heeft Fillon nogmaals uitdagend verteld aan tienduizenden aanhangers dat hij zou blijven vechten. Maar de belangrijkste leden van zijn campagneteam hebben hem verlaten en er is twijfel over de steun van een aantal vooraanstaande Republikeinen. De druk zal volgende week waarschijnlijk nog toenemen, als Fillon voor de rechter moet verschijnen voor het formeel onderzoek naar verduistering van gemeenschapsgelden.

Juppe heeft vanaf hij in de voorverkiezingen van de partij in november heeft verloren, herhaaldelijk gezegd dat hij niet wil fungeren als Plan B. In dat opzicht is hij consistent gebleven in zijn verklaring. Hij zegt dat het “te laat” voor hem is om in te stappen en de mensen te verenigen. Aan de andere kant lijkt de afnemende populariteit van Fillon, de weg vrij te maken voor de jonge centristische kandidaat Emmanuel Macron die in de tweede ronde de strijd aangaat met de extreemrechtse Marine Le Pen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May