Frankrijk: Fillon doet geen toezeggingen om te blijven
05 Mar 2017, 20:29
foto
De Franse presidentskandidaat François Fillon was vergezeld van zijn vrouw Penelope Fillon tijdens de campagnebijeenkomst zondag. (Foto's: Reuters)


De geplaagde Franse presidentskandidaat, François Fillon, heeft eerder vandaag een uitdagende toespraak gehouden voor duizenden aanhangers in het centrum van Parijs. Hij heeft echter niet beloofd om te vechten tegen de druk die zijn conservatieve partij op hem legt om een stap opzij te doen.

Fillon, die eens de koploper was in de presidentiële race, is verwikkeld in een schandaal over het loon van zijn vrouw. Zijn campagne is in ernstige problemen nu hij is gedagvaard voor misbruik van openbare middelen. Sinds vorige week is bekend dat er een formele onderzoeksprocedure tegen hem van start gaat.

Partijleiders komen maandag bijeen om de crisis te bespreken, voorafgaand aan de deadline van 17 maart wanneer alle kandidaten formeel moeten worden voorgedragen door minstens 500 verkozen functionarissen. Een senior politicus van de Republikeinen, had eerder gezegd dat een aantal partij zwaargewichten een verklaring zouden uitgeven waarin wordt opgeroepen om Fillon te vervangen door oud-premier Alain Juppé. Bij de voorverkiezingen van zijn partij in november had Juppé verloren.

Duizenden supporters met driekleurige vlaggen hebben de regen getrotseerd en hebben gescandeerd voor het aanblijven van Fillon, die de bal heeft terug gelegd op het speelveld van zijn partij. "Ik zal doorgaan met mijn politieke vrienden te vertellen dat de keuze bij hen ligt, en ook niet helemaal bij hen,” heeft gezegd in een half uur durende toespraak doorspekt met aanvallen op de vertrekkende socialistische regering, de extreemrechtse leider van Front National Marine Le pen en de favoriete onafhankelijke Emmanuel Macron.

"Omdat de keuze aan jou is, die van uw stemmen en door die stemmen uw hoop. Ik ben er zeker van dat het allemaal de keus van Frankrijk zal zijn als we in staat om onszelf te verzamelen in een ultieme stoot." Toch heeft Fillon geen toezeggingen gedaan om te vechten tot het einde. "Ik word van alle kanten aangevallen en moet ik welbewust naar u luisteren, luisteren naar deze enorme menigte die mij naar voren duwt, maar ik moet ook luisteren naar degenen die aan mij twijfelen en weggaan.”

Peilingen tonen dat Fillon de tweede ronde van de verkiezingen niet zal halen. maken. Een enquête van Kantar Sofres-OnePoint die vandaag is gepubliceerd, wijst uit dat hij 17% achterloopt op Macron en Le Pen als het gaat om stemgedrag bij de eerste ronde op 23 april. De peiling geeft echter aan dat Juppé de tweede ronde op 7 mei tegen Le Pen zou halen als hij de man die hem in de partij voorverkiezingen van november heeft verslagen, zou vervangen.

Na een reeks van ontslagen onder adviseurs en financiers, is het de 63-jarige Fillon gelukt een grote opkomst te vergaren om zijn tegenstanders te laten zien dat hij de beste keus blijft om het presidentschap te winnen. Maar anderen in de partij zijn al op zoek naar een manier om hem te verdrijven.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May