BvL en ALS willen dat leerkrachten landsdienaren blijven
04 Mar 2017, 14:16
foto
De BvL en ALS hebben na de algemene ledenvergadering een persconferentie gehouden. Voorzitter Wilgo Valies wordt geflankeerd door penningmeester Radjinder Ramnath en secretaris Reshma Mangre. (Foto: Raoul Lith)


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) willen landsdienaren blijven. Zij vinden dat zonder overleg de regering eigendunkelijk besloten heeft om de onderwijsgevenden los te koppelen van het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso). De BvL en ALS hebben vandaag een algemene ledenvergadering gehouden waar besloten is hiertegen te protesteren.

Wilgo Valies zei vanmiddag op een persconferentie dat de beslissing van de ledenvergadering kenbaar gemaakt zal worden aan de regering. Geprobeerd wordt om de regering te laten inzien dat de resolutie van 18 februari eenzijdig is. Valies sprak van dictatoriaal gedrag van de regering. Hij stelde dat leerkrachten met respect bejegend dienen te worden.

Als praten niet helpt, zal nagegaan worden of via de 'groene tafel' of door acties de regering gedwongen zal worden om het besluit terug te draaien. De staking van januari is niet beëindigd maar opgeschort, benadrukte Valies. Hij voerde aan dat de rechter de BvL en ALS niet verboden heeft om geen gebruik te maken van het grondrecht om te staken. Als het nodig is, zal er actie gevoerd worden om de status van landsdienaar niet te verliezen. De rechtszekerheid is volgens Valies niet gegarandeerd door wanneer leerkrachten andere entiteiten als werkgever krijgen.

Valies benadrukte dat BvL altijd tegen was dat leerkrachten losgekoppeld worden van Fiso. Dit is volgens hem aangegeven tijdens de besprekingen. De regering en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname zijn er wel akkoord mee. Valies memoreerde dat op het Kabinet van de President ook een ander salarisreeks is toegepast zonder dat de mensen uit Fiso moesten. Ook bij De Nationale Assemblee zijn personeelsleden geherwaardeerd, terwijl zij ook in Fiso zijn gebleven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May