CLAD rondt in 'supersonisch tempo' onderzoek AdeKUS af
04 Mar 2017, 00:01
foto
Jack Menke, voorzitter van universiteitsbestuur. (Foto: Raoul Lith)


De Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) moet versneld het financieel onderzoek op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) uitvoeren. Gebleken is, dat het vorige bestuur onder leiding van Kenneth Vaseur op de valreep nog drie contracten heeft getekend van projecten die al twee jaar uitgevoerd werden. Over 2013 is het rapport niet goedgekeurd, omdat er veel mis is met het financieel besluit. Er kon geen beoordeling worden gegeven.

Bij het aantreden van het bestuur van de universiteit, onder leiding van Jack Menke, heeft minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aangegeven dat er een CLAD onderzoek moest komen. Menke zegt in gesprek met journalisten dat de CLAD het werk wel is begonnen. Aire NV heeft beslag gelegd op de bankrekeningen en terreinen van AdeKUS, omdat de betalingen waren stopgezet. Deze kwestie is bij de rechter beslecht.

Menke zegt dat een aantal zaken niet klopt. Daarom is de betaling stopgezet. Zolang deze kwestie niet opgehelderd is, stagneren de projecten. Daarom is aan CLAD gevraagd om "met supersonisch hoog tempo", het onderzoek af te ronden. Alle documentatie die voorradig zijn, zijn ter beschikking van de CLAD. De administratie is niet digitaal gevoerd, waardoor het soms weken duurt voor alle stukken beschikbaar zijn. Het bestuur heeft ook besloten voortaan de administratie elektronisch door te voeren.

Het resultaat van het versnelde onderzoek dat vorige week is begonnen, wordt afgewacht. Nagegaan wordt of bestedingen doelmatig en rechtmatig hebben plaatsgevonden. Het heeft bijkans een jaar geduurd om de informatie die nodig is bij elkaar te harken. Niet alle documenten waren beschikbaar. Er moet nog een beoordeling komen voor de jaren 2014 en 2015.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May