Hoger beroep 8 decemberproces op 7 maart
02 Mar 2017, 00:01
foto


Het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie heeft aangetekend tegen de beslissing van de Krijgsraad van 30 januari 2017, om het 8 decemberstrafproces voort te zetten, zal op 7 maart worden behandeld. De Krijgsraad heeft op 30 januari beslist dat, ondanks het bevel van de president aan de procureur-generaal om het strafproces te doen beëindigen, deze gewoon voortgang moet vinden.

De Krijgsraad heeft de auditeur-militair op 30 januari gevraagd zijn strafeis te houden, maar hij heeft uitstel gevraagd en gekregen tot 9 februari. Op de hervatte zitting op 9 februari bleek echter tot ieders verrassing dat het Openbaar Ministerie van het uitstel gebruik heeft gemaakt om op grond van artikel 376 van het Wetboek van Strafvordering, hoger beroep aan te tekenen.

Hugo Essed, procesgemachtigde van de nabestaanden, bevestigt desgevraagd tegenover Starnieuws dat hem ook bekend is dat het hoger beroep op 7 maart zal aanvangen. Essed zegt geen idee te hebben of er meerdere zittingen gehouden zullen worden, maar hij verwacht dat er op korte termijn een beslissing wordt genomen.

“Het Hof heeft in de 8 decemberprocessen reeds drie maal eerder beslissingen gegeven welke er steeds op neer kwamen dat de processen met voortvarendheid moesten worden voortgezet,” stelt Essed. Bovendien is volgens de jurist “meer dan evident dat artikel 376 niet van toepassing is op dit beroep. "Wat ons betreft zien we dan ook geen andere uitslag, dan dat het Hof het hoger beroep verwerpt. Echter moeten we ook voorbereid zijn op een andere beslissing, houdt Essed een slag om de arm.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May