Colombia: Farc-rebellen beginnen wapens neer te leggen
02 Mar 2017, 02:57
foto
Farc-rebellen zeggen dat ze hun wapens zullen inleveren bij de VN-waarnemers. (Foto: AFP)


Colombiaanse Farc-rebellen zijn woensdag begonnen met voorbereidingen om hun wapens neer te leggen zoals overeengekomen in een vredesakkoord dat in november is ondertekend. Farc-leider Ivan Marquez zegt dat de groep zou beginnen met een inventarisatie van de wapens, voordat ze deze overhandigt aan de waarnemers van de Verenigde Naties.

Volgens Marquez is het een teken dat de FARC zich "onvoorwaardelijk inzet voor de vrede" na meer dan 50 jaren van conflict. Het is de overheid nog niet gelukt om een vredesakkoord met de ELN-rebellengroep -na de Farc de grootste- te bereiken. De Farc zegt dat zijn strijders hun wapens zullen registeren bij de VN-waarnemers en ze de locatie waar hun explosieven zijn verstopt zullen onthullen.

Bijna 7.000 rebellen hebben zich nu in 26 overgangszones gemeld waar ze worden geregistreerd en geholpen met hun herintegratie in de burgermaatschappij. Maar het heeft maanden geduurd in plaats van weken om de overgangszones te bereiken. Volgens de regering lag de vertraging in logistieke problemen. En toen ze kwamen, klaagden vele Farc-leden dat de kampen nog niet af waren en ze moesten hun eigen accommodatie bouwen.

De Colombiaanse regering en de FARC dringen erop aan dat de datum van 30 mei zoals overeengekomen in het vredesakkoord, wordt aangehouden. Dan moeten alle rebellen de overgangszones verlaten en terugkeren in het burgerleven. Ondanks de ernstige vertragingen, proberen de regering en de rebellen de Colombianen gerust te stellen dat het vredesproces nog steeds op schema is.

Volgens het oorspronkelijke plan zou de Farc tot ongeveer 30% van haar wapens op 1 maart inleveren. Er waren woensdag echter maar 320 rebellen klaar om hun wapens in te leveren. Dat is ver beneden de oorspronkelijke doelstelling. En toch blijven zowel de regering als de Farc erop hameren dat de ontwapening tijdig zal worden afgerond en dat de deadline van 30 mei zal worden gehaald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May