Vijf getuigen gehoord in berovingszaak
02 Mar 2017, 06:28
foto


Hendrik K. wordt verweten een beroving aan de Condorstraat in scene te hebben gezet. Bij deze beroving is een brandkast met euro 90.000 buitgemaakt op 28 oktober 2015. De benadeelde en de verdachte zijn vrienden van elkaar. In deze zaak heeft rechter Cynthia Valstein-Montnor vijf getuigen gehoord op de rechtszitting van woensdag. De benadeelde, een rechercheur van FO en drie Werktuigbouwkundigen.

De benadeelde verklaarde dat hij een dag voor de beroving naar Brazilië vertrok. Na de beroving werd hij op de hoogte gesteld van het feit door zijn dienstvrouw. Ze legde hem uit dat Hendrik K. gekneveld was achtergelaten door dieven. De benadeelde vertelde dat slechts hij en Hendrik K. over de kluis wisten. Deze was in de vliering van het plafond middels bouten bevestigd. Hierin zat het bedrag van euro 90.000.

De deskundigen die gehoord werden over de kluis verklaarden dat de brandkast met twee bouten bevestigd was. Met vier bouten zou deze steviger zijn. Volgens deskundigen zijn de keilbouten voor verankering, terwijl houtboorbouten om te schroeven zijn. Indien de kluis met een koevoet geforceerd zou worden, gaan de plugs samen met de houtboorbouten los. Een andere manier zou zijn dat de brandkast van binnenuit zou zijn geforceerd. Volgens de vervolging is dit onlogisch, omdat het geld belangrijk was en niet de kluis.

Raadsman Karel Hok A Hin vindt dat er geen enkel bewijs door het Openbaar Ministerie is geleverd in deze zaak. Hij voerde aan dat zijn cliënt al vijftien maanden in detentie zit. Van de benadeelde wilde de raadsman weten hoeveel geld er in de kluis zat. Hij had de informatie dat slechts euro 10.000 aan de benadeelde toebehoorde. De rest behoorde aan andere personen. Een van de deskundigen legde bezwarende verklaringen tegen Hendrik K. af. De benadeelde had hem ingelicht over de wijze waarop hij de kluis met de twee houtboorbouten aantrof in het plafond. De advocaat deed het verzoek om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Hij voerde aan dat de zaak veel twijfels oproept.

Officier van Justitie Duncan Nanhoe vroeg de kantonrechter om niet mee te gaan met het verzoek van de raadsman, omdat er aantal bezwarende verklaringen zijn tegen de verdachte. De dienstvrouw trof Hendrik K. vastgebonden met twee tie wraps, zittend in een stoel met wielen aan. Volgens Nanhoe kon de man naar de deur gerold zijn om deze te openen. Daarnaast heeft hij tijdens de beroving een telefoongesprek gevoerd. Ook zijn er bezwarende verklaringen tegen de verdachte in het dossier. Voor het vertrek van de benadeelde heeft de verdachte alle informatie over de camera ingewonnen bij hem.

Valstein wees het verzoek af. Ze voerde aan dat de verdachte wist waar de kluis verborgen was. Een afstandsbediening van de televisie die zoek was sedert de beroving is thuis bij de verdachte aangetroffen. De wijze waarop hij gekneveld was, riep vraagtekens op. Daarnaast had hij een telefoongesprek gevoerd tijdens de beroving. Op 3 mei zal deze zaak verder behandeld worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May