Stakeholders werken aan versterken kokosindustrie
02 Mar 2017, 04:46
foto
Tristan Alvarez van CARDI houdt een presentatie tijdens de workshop versterking samenwerking voor kokosstakeholders. (Foto's: LVV)


20 personen uit Para, Coronie, Saramacca, Wanica en Commewijne, die zich bezighouden met de productie van kokos en of kokosproducten, volgen tot en met vandaag een tweedaagse workshop in het kader van het regionaal project 'Coconut Industry Development for the Caribbean'. Het is de bedoeling de samenwerkingsverbanden tussen de participanten te versterken, ter ontwikkeling van de individuele ondernemingen en uitbreiding van de kokosindustrie.

De training wordt verzorgd door deskundigen van de Caribbean Agricultural Research and Developement Institute (CARDI), in samenwerking met het Nationale Stakeholder Platform (NSP) en de National Focal Point (NFP). Het thema van de workshop is ‘Group/Cluster Development and Strenghtening’.

In maart volgt een regionale workshop te Trinidad & Tobago waar de deelnemende landen een actieplan voor de kokossector van hun land zullen presenteren. In de afgelopen 2 jaar hebben diverse activiteiten met betrekking tot dit project plaatsgevonden: workshops (op zowel nationaal als regionaal niveau), oriëntatiebezoeken en de opzet van (pilot)kokoskwekerijen, zegt de voorlichting van landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Het project is ontstaan naar aanleiding van de grote vraag naar verse kokos en kokosproducten en de bekende problemen, waaronder ziekte en plagen, veroudering van kokosbomen en beperkte toegang tot markten. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie (EU) voor een bedrag van 3.5 miljoen Euro uit het 10e Europese Ontwikkelings Fonds voor een duur van 4 jaar.

Aan dit project nemen 9 Cariforum-landen deel: Belize, Dominica, the Dominican Republic, Guyana, Jamaica, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines, Suriname en Trinidad and Tobago. In elk deelnemend land is een Nationale Stakeholder Platform (NSP) opgericht voor de uitvoering van het kokosproject. In Suriname is Raymond Nojodimedjo, onderdirecteur Planning en Ontwikkeling van het ministerie van LVV, de voorzitter van het NSP en Mohamed Khodabaks is de aangewezen als NFP. Het ministerie van LVV ondersteunt dit project met het beschikbaar stellen van de nodige faciliteiten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May