Franse verkiezingen: Francois Fillon gedagvaard
01 Mar 2017, 16:44
foto
Beschuldigingen over zijn vrouw en kinderen hebben de populariteit van de Franse presidentskandidaat François Fillon geschaad.(Foto: AFP)


De Franse centrumrechtse presidentskandidaat François Fillon zegt dat hij zal blijven vechten. Hij heeft ook meegedeeld dat een rechter een formele onderzoeksprocedure tegen hem zal beginnen. Wekenlang heeft hij gevochten tegen beschuldigingen dat zijn vrouw jarenlang is betaald voor werk dat ze niet heeft verricht.

Hij is nu opgeroepen om op 15 maart te verschijnen voor rechter Serge Tournaire. "Het is een politieke moord," klaagt Fillon. "Maar niet alleen ik word vermoord, het zijn de presidentsverkiezingen. De stemmen van miljoenen kiezers zijn gemuilkorfd." Fillon zegt dat hij de dagvaarding zal respecteren en de rechter de waarheid zal vertellen. In een strijdlustige speech, heeft de Republikeinse kandidaat gezworen niet toe te geven, maar te vechten tot het einde. Hij heeft erop aangedrongen dat kiezers hem volgen.

Fillon is een oud-premier tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy. Eind vorig jaar is hij in de nationale voorverkiezingen van de centrumrechtse Republikeinen gekozen als kandidaat. Er waren zo’n vier miljoen kiezers tijdens de voorverkiezingen van de Republikeinen. Op gegeven moment was hij de favoriet in de strijd om Francois Hollande op te volgen als president, maar toen kwamen de beschuldigingen van "nep-banen" in het satirisch weekblad Le Canard Enchaine.
In de peilingen is hij gegleden naar de derde plaats, achter de extreemrechtse leider van Front National (FN) Marine Le Pen en de centristische Emmanuel Macron. Zijn publieke optredens zijn onlangs gepaard gegaan met luide protesten. Hij beschuldigt de regering ervan dat zij het toestaat dat de campagne wordt omgezet in "een klimaat van quasi burgeroorlog."

De beweringen cirkelen rond de familie Fillon en richten zich vooral op Fillon's Welsh-geboren vrouw Penelope. Le Canard Enchaine beweert dat ze over een aantal jaren voor US$ 900.000 is betaald voor het werken als parlementair medewerker, maar had zij naar verluidt geen parlementaire pas. Ze zou ook US$ 105.000 hebben opgestreken voor het schrijven van een handvol artikelen voor een literair tijdschrift.

De familie Fillon heeft de beschuldigingen steeds ontkend. Aanvankelijk had Fillon gezegd dat hij zich zou terugtrekken als kandidaat als er een formele onderzoeksprocedure tegen hem zou worden ingezet. Maar de laatste tijd heeft hij volgehouden dat hij zou blijven strijden “tot de overwinning.”
"Hoe dichter we bij de datum van de presidentsverkiezingen komen, hoe schandalig het zal zijn om het recht en het middelpunt van een kandidaat ontnemen," zegt hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May