Trump belooft herleving Amerikaanse bedrijvigheid
01 Mar 2017, 10:02
foto
President Donald Trump spreekt het Congres toe. Vicepresident Mike Pence (l) en Congresvoorzitter Paul Ryan applaudisseren. (Foto: Reuters)


President Donald Trump zegt dat de Verenigde Staten (VS) getuige is van een "vernieuwing van de Amerikaanse bedrijvigheid". Hij heeft dat in zijn eerste toespraak tot het Congres gezegd. Op een afgemeten, uitgelaten toon heeft de Republikeinse president gesproken over een "nieuw hoofdstuk van de Amerikaanse grootheid".

Hij heeft de recente vernieling van joodse begraafplaatsen en een schietpartij in Kansas waarbij een Indiase man is gedood, veroordeeld. Met zijn toespraak wilde Trump zijn lage beoordeling bij populariteitspeilingen versterken na een hobbelige start van zijn prille presidentschap.

Aan het begin van zijn een uur durende speech dinsdagavond, heeft Trump recente verdachte haatmisdaden veroordeeld. “Wij zijn een land dat verenigd staat in het veroordelen van haat en kwaad in al zijn erg afschuwelijke vormen.”

Over immigratie bungelde hij de intrigerende mogelijkheid van een belangrijke verschuiving in het beleid naar een doel, dat zijn twee voorgangers ontweken. Hij heeft benadrukt dat "echte en positieve“ hervormingen mogelijk zijn. Die uitspraak kwam uren nadat hij nieuwslezers off the record tijdens een lunch in het Witte Huis had verteld dat hij mogelijk openstaat voor het verlenen van juridische status aan immigranten zonder papieren.

In zijn opmerkingen op Capitol Hill heeft de president ook hard gesproken over deze kwestie. Hij heeft beloofd de Amerikaanse gemeenschappen veiliger te maken "door onze immigratiewetten eindelijk af te dwingen." Hij heeft zijn eerdere acties verdedigd waaronder de terugtrekking van de VS uit de Trans-Pacific Partnership handelsovereenkomst en de opdracht om te beginnen met een Amerikaans-Mexicaanse grensmuur.

Trump heeft zowel de Republikeinen als de Democraten opgeroepen zich “te verenigen voor het welzijn van ons land.” Vele Democratische wetgevers zaten voor het grootste deel stil te luisteren naar Trump of lachten openlijk om delen van de toespraak. De strijdkreet voor nationale eenheid van president Trump was in schril contrast met zijn door doem beladen inaugurele rede een maand geleden.

Zijn populariteit heeft een historische dieptepunt voor moderne president bereikt na een maand in functie. Slechts 44% van de Amerikanen denkt dat hij bezig is met een goede zaak, volgens RealClearPolitics.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May