Pollack-Beighle maakt kennis met ambassadeurs
28 Feb 2017, 22:43
foto
Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle


Minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Yldiz Pollack- Beighle, heeft vorige week afgesloten met een drukke agenda. De ambassadeurs van India, Nederland, Indonesië en de niet-residerende ambassadeur van Israël, stonden vrijdag bij haar op de stoep om kennis te maken. Zij gaven allen aan hoge verwachtingen te hebben over de samenwerking met de minister.

Met de Indiase ambassadeur, Kumar Satender, is afgesproken om later dit jaar een gemengde commissie vergadering te houden tussen Suriname en India. Pollack-Beighle gaf aan graag de premier van India, Narendra Modi, in Suriname op bezoek te willen. Zij zei ook dat er behoefte is aan capaciteitsversterking en ondersteuning op het gebied van ICT. Zij zal een of eventueel meerdere kandidaten aanwijzen voor deelname aan de diplomaten cursus in India. Satender zei dat de Indiase regering heeft besloten om de beschikbare plaatsen voor trainingen te vermeerderen.

Aan de Nederlandse ambassadeur, Ernst Noorman, zei Pollack-Beighle, dat zij voorstander is van een open en diepere samenwerkingsrelatie met Nederland. “Het blijft een feit dat er veel Surinamers in Nederland wonen en een gebondenheid zal blijven bestaan tussen deze twee volkeren”, benadrukte zij. Noorman beaamde dit en zei dat Suriname en Nederland samenwerken op verschillende gebieden zoals toerisme, justitie, rechtshandhaving en economie. Momenteel zijn er 5 Nederlandse outsourcing bedrijven operationeel in Suriname.

Ook de samenwerkingsrelatie met Indonesië heeft culturele en historische achtergronden zei Pollack-Beighle. Zij bracht naar voren dat er behoefte bestaat aan ondersteuning als gevolg van de overstroming in het binnenland van Suriname. Suriname wil een trainingsfaciliteit opzetten voor het vervaardigen van houtsnijwerk, voor de export naar de regio en de rest van de wereld; Indonesië heeft expertise op dit gebied. De ambassadeur van Indonesië, Dominicus Supratikto, wil ook versterking en uitbreiding van de samenwerkingsrelatie; hij zal het een en ander coördineren zegt Buza.

Met Mordehai Amihai-Bivas, de niet- residerende ambassadeur van Israël is er gesproken over volksgezondheid, onderwijs en diplomatieke samenwerking. Hij is in Suriname in verband met de afsluiting van het entrepreneurship programma ‘Training of Trainers workshop on developing entrepeneurship skills’. Dit programma heeft als doel om vroege schoolverlaters van het slechte pad te houden evenals het positief opvangen van werkloosheid.

Amihai-Bivas zegt dat Israël deskundigen ter beschikking stelt om het verpleegpersoneel van de afdeling Nierdialyse op te leiden en hen te leren hoe om te gaan de apparatuur. Hij vroeg ondersteuning van Suriname voor Israël bij de verkiezing tot niet permanent lid bij de Verenigde Naties Veiligheidsraad. Pollack-Beighle verzekerde de hem dat de kwestie haar aandacht had, zegt de voorlichting van Buza.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May