Arbeid: Brief Mall niet juiste weergave instructies
23 Feb 2017, 13:13
foto
Volgens het ministerie van Arbeid is deze brief niet de juiste weergave van de instructies.


Het ministerie van Arbeid zegt in een persbericht dat de mededelingen van de Arbeidsinspectie niet goed verwoord zijn in de brief van Maretraite Mall aan de unithouders. Aangegeven wordt dat de Arbeidsinspectie strak de hand zal houden aan openingstijden die volgens het schrijven van 8.00 tot 19.00 uur zijn vastgesteld.

Het ministerie deelt mee dat de informatie in het schrijven niet is weergegeven zoals de instructies hebben gegolden van de dienstdoende arbeidsinspecteur. Dit is duidelijk te destilleren uit het fragment van de brief waarbij de schrijver het heeft over openingstijden. Openingstijden zijn een aangelegenheid van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, terwijl het ministerie van Arbeid toezicht houdt op arbeidstijden. Voorts blijkt dat de schrijver van de brief zaken uit zijn verband heeft gehaald. Zo verwijst hij in de brief naar artikel 10, lid 1 van de Arbeidswet en maakt hij ten onrechte een link met openingstijden in plaats van Arbeidstijden. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de schrijver moedwillig onjuiste en verwarrende informatie heeft verstrekt, zegt Arbeid.

Ter voorkoming dat de onjuiste informatie in bedoelde brief haar eigen leven gaat leiden en voor onnodige verwarring kan zorgen, wenst het ministerie middels dit communiqué te verduidelijken wat eigenlijk aan de orde is.

Na controle van de Arbeidsinspectie is gebleken dat werkgevers, waaronder de bedoelde mall, hun werknemers langer dan de toegestane 8½ uur per dag of 48 uren per week arbeid laten verrichten. Bij wet is dit in het algemeen verboden. Indien in een onderneming op bepaalde tijden van het jaar een opeenhoping van werk wordt verwacht of indien zich bijzondere omstandigheden voordoen, kan op verzoek van de werkgever de Arbeidsinspectie vergunning verlenen voor het langer mogen arbeiden dan de vastgestelde 8 ½ uur per dag of 48 uren per week. Dit zal van geval tot geval worden beoordeeld. In principe mag een werknemer niet op de zondag en daarmee gelijkgestelde dagen arbeid verrichten. Indien zich bijzondere omstandigheden voordoen kan op verzoek van de werkgever de Arbeidsinspectie hiervoor vergunning verlenen. Dit wordt bedoeld met artikel 10, lid 1 waarna de schrijver van de brief trachtte te verwijzen.

Het ministerie van Arbeid brengt onder de algemene aandacht van werkgevers dat indien langer dan 8½ uur per dag of langer dan 48 uren per week arbeid moet worden verricht, dit slechts is toegestaan indien de Arbeidsinspectie goedgekeurde werktijdenregeling heeft verleend. Aan deze goedkeuring kunnen voorwaarden worden verbonden. Uit de administratie van de Arbeidsinspectie blijkt dat de meeste goedgekeurde werktijdenregeling zullen vervallen op 28 februari 2017. Werkgevers worden opgeroepen om hun stukken tot uiterlijk 15 maart 2017 in te dienen bij de Arbeidsinspectie zodat ze eind maart 2017 kunnen beschikken over de nodige goedkeuring en vergunningen. De Arbeidsinspectie zal streng optreden tegen die overtreders van eerder genoemde bepalingen, zegt Arbeid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May